Kezdőlap Krimi 700 milliós v...

700 milliós vegyianyagos adócsalást lepleztek le

A Baranya Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 11 vádlottal szemben, akik 700 millió Ft-tal károsították meg a költségvetést.A főügyészség vádirata szerint egy pécsi gazdasági társaság fő tevékenysége, ami alapján a bevételeinek jelentős része keletkezett, gépalkatrész-kereskedelem volt.

A Kft. tevékenysége körében szakmunkát végzett, melynek keretében alacsony értéken beszerzett áruból szakmunkával nagyértékű gépeket állított elő, ezáltal jelentős összegű fizetendő általános forgalmi adója keletkezett. 2014-től kezdve a társaság a tevékenységét kiterjesztette a gépalkatrész-kereskedelem mellett vegyiáru kereskedelmére is, melynek célja az volt, hogy fizetendő adóját csökkentse. Később a gazdasági társaság két vezetője egy fiktív cégláncolatot hozott létre azzal a céllal,hogy a megindított vegyáru-kereskedelmi tevékenység hatására a beszerzett fiktív költségszámlák felhasználásával a bevételeivel szinte azonos összegű levonható adót könyveljenek el, ezáltal csökkentsék adófizetési kötelezettségüket.

A fiktív cégláncolat keretén belül a Kft. az árut magyarországi gazdasági partnerektől szerezte be és külföldi, Európai Unióban székhellyel rendelkező partnerek részére értékesítette. A vegyiáru-kereskedelmi tevékenység kizárólag a társaság tényleges tevékenységéből származó
áfa-fizetési kötelezettség csökkentését szolgálta, a gazdasági események a valóságban nem történtek meg. Az ügyletekben a Kft.-nek gazdasági szempontból semmilyen szerepe nem volt, a láncolatban csak névlegesen vett részt a fizetendő adó csökkentése érdekében.

A cégnek négy gazdasági társaság állított ki fiktív számlákat, mellyel a Kft. vezetői 703 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek a négy év alatt.

A Kft. két vezetőjét az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, míg a beszámlázó cégek vezetőit ezen bűncselekmény bűnsegédi alakzatával vádolja.A vádlottak által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele 5 – 10 évig terjedő szabadságvesztés.