Kezdőlap Közélet Szigetvári éd...

Szigetvári édesanya babajelelő tanfolyamat indít, hogy babákkal könnyebben kommunikáljunk!

A négygyermekes szigetvári családanya, Béczi Bernadett újra babajelelő tanfolyamot indít Pécsen. Bernadett egy interjú keretében elmesélte lapunknak mi is az a babajelbeszéd és hogyan segíti a mindennapi kommunikációt a picikkel.

Hogyan segíti a jelbeszéd a kommunikációt?

-Mielőtt a babák szavakkal is ki tudnák fejezni magukat, kézjelek használatával tudatják gondolataikat. Olyan dolgokat is képesek elmondani, amikre nem tudnak rámutatni. A kézjelek segítségével el tudják mutogatni gondolataikat, érzéseiket, emlékeiket, félelmeiket, valamint meg lehet velük beszélni, hogy mit szeretnének, és azt is, hogy mit nem.

Vannak-e más pozitív hatásai a jelelésnek?

-A jelelő babák általában nyugodtak, kiegyensúlyozottak, barátságosak, nyitottak, gazdag szókinccsel rendelkeznek, fogékonyak az idegen nyelv tanulására, kreatívak, fejlett a finommotorikájuk, gyorsan, és könnyen tanulnak, keveset sírnak. A jelelés közelebb hozza a családtagokat egymáshoz, a tapasztalatok alapján kevesebb a testvérféltékenység, valamint az apukák, nagyszülők is könnyebben alakítanak ki szoros kapcsolatot a babával.

Mennyi idős kortól ajánlott elsajátítani ezt a fajta kommunikációt?

-Igazából nincs korhatár. Érdemes elkezdeni már egészen pici babával is, de totyogóval sem késő. Amíg nem beszél folyékonyan, mindenképpen érdemes kipróbálni.

Miről szól a tanfolyam?

-A jelelés remek alkalom arra, hogy minőségi időt tölthessünk együtt babánkkal, kisgyermekünkkel. A foglalkozások alatt különböző játékokat mutatok be, amikbe könnyen beilleszthető a babajelbeszéd, és más fejlesztő hatással is bírnak, de ami a legfontosabb, nagyon szórakoztató kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A játékokon kívül, a szülőket bevezetem a babajelbeszéd rejtelmeibe, megtanítom, hogyan tudnak minél könnyebben, hatékonyabban jelelni. A kézjelek használata során mindig ki is mondjuk az adott szót, amit gyakran el is ismételünk. Tehát miközben jelelünk, rengeteget beszélünk is a babákhoz, aminek fontos szerepe van a beszédtanulásnál. Az órát minden alkalommal közös mondókával, zenével zárjuk.

Korábban is tartottál már babajelbeszéd-tanfolyamokat. Miben lesz más a mostani, mint az eddigiek?

-Abban, hogy nem “csak” jelelni tanítom meg a hozzám érkezőket, hanem szeretném ha minél jobban tudnám segíteni a babák beszédfejlődését is. Ezért a jelelés és játékok mellett tornázni is van lehetőség. A mozgás nagyon fontos eleme a beszédfejlődésnek. Ebben szakképzett gyógytornász lesz a segítségemre, aki minden alkalommal ott lesz velünk. Amíg a szülők jelelni tanulnak, a babák játékosan mozog(hat)nak. Természetesen a babáknak semmi sem kötelező az órán, csak amihez kedvük van.

Több gyermekes anyukaként kérlek meséld el a saját tapasztalataidat. Miben könnyítette meg a mindennapokat a jelelés?

-Négy gyermekem van, a legidősebbel nem jeleltünk. Akkor még Magyarországon nem volt ismert a babajelbeszéd. Nagyon észrevehető a különbség a gyerekeim között. A két középső (fiú-lány) sokkal hamarabb kezdett beszélni, gazdagabb szókinccsel rendelkeztek, barátságosabbak, nyitottabbak, nagyon érdeklődőek. A nagy fiam ráadásul későn is kezdett beszélni, így úgy érzem vele nagyon sok mindenről maradtam le amiatt, mert nem tudta elmondani a gondolatait. Később is nehezebben fejezte ki magát, mint a testvérei. A legkisebb most 15 hónapos, vele ismét megtapasztalhatjuk a jelelés csodáját. Fantasztikus érzés, hogy mennyi mindenre fel tudja hívni a figyelmünket, és tulajdonképpen mindent meg lehet így vele beszélni.

A babajelelő tanfolyam augusztus 10-én indul Pécsen, az Atlas gyógyközpontban.

Előzetes jelentkezés szükséges, mert a létszám korlátozott. A maximális létszám csoportonként 5 baba és a szülei, hogy mindenkire elegendő figyelem jusson. Jelentkezni a jeleljvelem@gmail.com e-mail címen lehet.