Kezdőlap Közélet Riegl Gábor a...

Riegl Gábor a határnyitásról: sorsközösségben élünk

Siklós polgármestere, Riegl Gábor Alsómiholjác meghívására látogatott el a megnyílt határhoz, ahol köszöntőbeszédében a két nemzet kölcsönös megbecsülését, és egy új fejlődési lehetőségekről beszélt.

Siklós, Harkány, Drávaszabolcs, Felsőszentmárton képviseletében vettek részt közéleti személyek, politikusok Alsómihojlác polgármesterének, Goran Aladićnak a meghívására azon a találkozón, amit kedden tartottak meg a horvátországi településen a déli szomszédunk schengeni övezethez való csatlakozása alkalmával – közölte a Bama.hu. A lap megjegyzi, idén január 1-től megszűnt a hátárellenőrzés Magyarország és Horvátország között, ezentúl csak mélységi ellenőrzéseket tartanak.

A Goran Aladić a találkozón a közös történelmi hagyományokról beszélt, amit most megkönnyített a határnyitás. A horvát város Siklós testvértelepülése is, ahonnan Riegl Gábor polgármester és Mojzes Tamás alpolgármester is meghívást kapott. A magyar város első embere beszédében elmondta, hogy hogy a turizmus mellett gazdasági, kulturális és a sportkapcsolatokat erősíteni kívánják.

– Kivételes érzés, hogy osztozhatunk szomszédaink, testvértelepülésünk nagy pillanatában, örömében, mely nekünk magyaroknak, baranyaiaknak, siklósiaknak is igazi mérföldkőnek számít. Történelmi jelentőségű lépésnek lehetünk tanúi. 2023 január elsejével egy új korszak vette kezdetét, mely mindkét ország számára egyaránt fontos, hiszen a schengeni övezethez történő csatlakozás teljes mozgásszabadságot jelent nekünk. Mi, határmentiek jól tudjuk, sorsközösségben élünk, fejlődésünk záloga a szövetségkötés, a mai bizonytalan időkben pedig még fontosabb, hogy ápoljuk a kapcsolatainkat, s bizodalmat tegyünk az egymás iránti tiszteletről és a barátságról, s megosszuk egymással tapasztalatainkat – mondta beszédében a polgármester. – Hiszem, hogy a turizmus mellett is több területen további fellendülést hozhat a határ szabad átjárhatósága mindkét félnek, ezen fogunk dolgozni. Mindig tisztelte a két nemzet egymás kultúráját, hagyományait is. Természetesen számunkra is különösen fontos a Siklóson élő horvát nemzetiségűek sorsa, támogatása. Ezért is megható most látni az ő boldogságukat, hiszen sokkal könnyebben tarthatják immár a kapcsolatot a túloldalon élő rokonaikkal, barátaikkal.

Az eseményen Drago Horvat, a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusának főkonzulja is felszólalt.