Kezdőlap Közélet Nemcsak átala...

Nemcsak átalakul ez a városrész!

Már 75 százalékos készültségi fokon van a siklósi Váralja-projekt kivitelezése. A fejlesztésekkel az itt élő családoknak segítenek, de összességében a város életében is jelentős változást hozhat, hogy megújul a vár és a termálfürdő közötti terület, amely turisztikai szempontból is fontos.

A programot még Nagy Csaba megyei elnöksége alatt indították el, aki jelenleg parlamenti képviselőként segíti a projektet.

A megyében ez a legnagyobb ilyen jellegű fejlesztés, a különböző felzárkóztatási, közösségépítő programokkal együtt mintegy 915 millió forintból valósul meg.

A Váralja-program építési beruházásának keretében alkotóházat alakítanak ki, a polgárőröknek külön irodájuk lesz, műemléki környezetben létrehoznak egy közösségi nyitott teret, színpaddal, kemencével. Lesz rekortán burkolatú streetball-pálya, leülők, pihenőpadok és kerékpártárolók.

A meglévő zöldfelületek megszépülnek, új játszóteret alakítanak ki. A felújítással érintett területen térfigyelő rendszert építenek ki. Gyalogos sétányt is létrehoznak, ezzel méltó körülményeket teremtve összekötik a várat és fürdőt. Kiépítik a csapadékvíz-hálózatot, valamint a szükséges helyeken az útburkolatot is kijavítják, parkolókat hoznak létre. Több mint tíz szociális bérlakást újítanak fel a város több pontján, ahova átköltözhetnek a lakók a méltatlan körülmények közül.

Mint megtudtuk, már elkezdődött az alkotóház beltéri átalakítása és felújítása, a belső bontások után a válaszfalak építése, az alapszerelések munkálatai zajlanak.

A polgárőr ház esetében a belső tér betonozása, a födém és a tetőszerkezet kialakítása zajlik.

A szolgálati lakásban elkészült a tetőszerkezet és a belső terek betonozása, megtörtént a játszótér helyének kijelölése és előkészítése. A pihenőtérben megtalálhatók már a betonpadok, elkészült a támfal megerősítése, a térkövek elhelyezése és acnapvitorlák tartóoszlopai is állnak. A sétányútvonalat kialakították, elkészült már a belvíz- és csapadékvízgyűjtő rendszer is.

A közösségi téren áll a kemence, a színpad és a streetball-pálya alapja is megvan már.

Riegl Gábor, Siklós polgármestere korábban elmondta, hogy a program azért fontos, mert az itt élők életkörülményein tudnak javítani, közösségi teret, parkolókat, sportolási lehetőséget teremtenek, kapcsolatot létesítenek a fürdő és a vár között.

– Azok az aktív korúak, fiatalok, akik részt vettek a képzésekben, felzárkóztató programokban, lehetőséget kapnak arra, hogy jobb önkormányzati bérlakásba költözzenek át. A meglévő otthonok egy része közösségi funkciót kap – mondta a polgármester a projekt alapkőletételén. Szerint az volt a legnehezebb része a programnak, hogy az emberek sok évtizedes, rossz szokásain kellett változtatniuk.

-Nem engedjük el a kezüket később sem, mert még évekig a projektmenedzserek segítik, támogatják őket – emelte ki.

A Váralján az építkezéseket őszig szeretnék befejezni.