Kezdőlap Közélet Minden eddigi...

Minden eddiginél komplexebb fejlesztések elé néz Siklós

A Modern Siklós 2030 program részét képező négy pályázat beadásáról döntött rendkívüli ülésen a város testülete. Sikeres elbírálás esetén új körforgalom, Siklós és Harkány között rekreációs park épül, továbbá felújításra kerül a Szolgáltatóház és környezete.

Kész tervekkel indul Siklós a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) több pályázati felhívásán. A 2021-2027-es fejlesztési ciklusra kiírt európai uniós támogatások minden eddiginél nagyobb lehetőséget biztosítanak a város fejlesztéséhez.

-Az a szigorú pénzügyi gazdálkodás, ami a város önkormányzatán zajlik, hihetetlen nagy hatékonysággal működött. A pandémiás helyzet okozta gazdasági stagnálás ellenére is a város előre tudott lépni – emelte ki Nagy Csaba országgyűlési képviselő a testületi ülésen. Hozzátette: a város képviselői előtt álló pályázatok egy olyan fejlesztési stratégiának a részei, melyek a siklósiak hétköznapjait viszik előre a közlekedésbiztonsági megoldásoktól kezdve az épületenergetikai korszerűsítésen keresztül a szabadidő kulturált eltöltéséig. Az országgyűlési képviselő támogatásáról biztosította a várost, továbbá kiemelte, hogy a pályázatok megfelelően illeszkednek a kormány közterületek felújítását célzó döntéssorozatába.

Szintén részt vett a rendhagyó megbeszélésen dr. Őri László, a megyei önkormányzat elnöke, aki elmondta, hogy Baranya ezekben az években érkezik el ahhoz a fordulóponthoz, ahonnan egy új lendületet tud venni. Mindezt igazolják azok a már elindult, illetve küszöbön álló fejlesztések, melyek Baranya bezártságát csökkentik – jegyezte meg a megyei önkormányzat elnöke. Az elmúlt év fejlesztéseinek felidézése után hozzátette, hogy a jelenlegi lehetőségekkel élve a helyi elképzeléseket fogják támogatni, ezzel adva új lendületet a gazdasági fejlesztéseknek. Őri László is a megyei önkormányzat támogatását ígérte a városnak. Kiemelte: Siklós azon kevés városok közé tartozik, ahol előre kigondolt tervezés és koncepció mentén tervezik a város jövőjét.

Az egyhangúlag megszavazott pályázati beadásokkal, több mint egymilliárd értékű fejlesztésekről döntött a testület keddi ülésén. A négy nagyobb területet érintő beruházás hat projektet ölel fel.

Nyertes pályázat esetén valósulhat meg az Életminőséget javító sport-szabadidős fejlesztések a Siklós-Harkány tengely mentén című projekt, melynek összes költsége 300 millió forint. A két város között egy kilométeres futópálya, piknikpark, kutyafuttató, a meglévő pihenőépület felújítása, 320 négyzetméteres játszótér valamint egy ezer négyzetméteres kerékpáros ügyességi pálya épülhet.

Szintén megvalósulhat a Szolgáltatóház előtti térrekonstrukció és parkoló kialakítás Siklós városában elnevezésű tervezet is, mely a Szolgáltatóház teljes körű felújításán túl magas minőségű közpark kialakítását tartalmazza.

További pályázattal készülne el a Szolgáltatóház energetikai korszerűsítése: 140 millió forintból új bejárat nyílna a nyugati oldalon, elkészülne az épület akadálymentesítése, a tető szigetelése valamint a korszerűtlen ajtók és ablakok cseréje.

300 millió forintból történne a Közösségi célú fejlesztést és közlekedést érintő komplex program megvalósítása Siklós városában című projekt kivitelezése. Megítélt támogatás esetén forgalomlassító sziget épül Máriagyűdön, felújítják a művelődési házat és körforgalommal bővülne a Szolgáltatóház előtti tér.