Kezdőlap Közélet A püspök áldo...

A püspök áldotta meg a szőlővesszőket a siklósi Vince-napon

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Riegl Gábor, Siklós polgármestere, dr. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, és Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke köszöntötte a Vince-napot ünneplőket Siklóson, az Akasztófa dűlői keresztnél, kiemelve a hagyományt, illetve ember és ember kapcsolatát, küldetését.

–Óriási élmény és megtiszteltetés, hogy püspök atya elfogadta a meghívásunkat, és Siklósnak ilyen módon ezt a kulturális eseményét magasabb szintre emeli. – kezdte beszédét Riegl Gábor. A tavalyi Vince-napon vettük át azt a deklarátumot, amiben a Megyei Értéktár Bizottság megyei értékké emelte a siklósi Vince-napot. Azon fogunk dolgozni, hogy ez a hagyomány aktívan éljen a jövőben is, és egyre többen jöjjenek el, illetve járják végig a siklósi pincéket.

A polgármester elmondta a megjelenteknek, hogy ha már a bor és a szőlő ilyen szerves része a település életének, akkor szeretnének ennek külön emléket állítani. Mégpedig azzal, hogy egy ehhez kapcsolódó eseménnyel készülnek 2023-ban, mely Kovács Ferenc festőművész ötlete alapján valósul meg. A Siklósi Szalon idei témája a „Bor és a szőlő a művészetben” lesz, amit Siklós és Villány összefogásában rendeznek meg. A június 10-i megnyitó után két hónapig tekinthetik majd meg az érdeklődők a kiállítást a várban.

Ezután dr. Őri László, Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.
–Különleges nap ez a mai, hiszen kétszáz esztendeje annak, hogy Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt Szatmárcsekén, ennek köszönhetően január 22-e a magyar kultúra napja is. A magyar kultúrának mindaz része, ami minket itt a Kárpát-medencében magyarrá tesz. A hagyományaink, szellemi örökségünk, gasztronómiai értékeink. Itt vagyunk Baranyában, ahol a bortermelésnek különösen szép és nemes hagyománya van. Ha ezt jól őrizzük, akkor erőt ad a következő évtizedek közösséget megtartó és erősítő építkezéseihez is.
Végezetül azt kívánta, hogy jó termés legyen, illetve, hogy a siklósaik jó közösséget alkossanak, hiszen azok tudnak gyarapodni, akik összetartanak, és itt ennek jó példáját lehet látni.

Felföldi László püspök megyéspüspök szerint nem véletlen, hogy Jézus első csodájában, mikor a vizet borrá változtatja, azt mondja: „Akarom, hogy örüljetek, hogy derűsek legyetek!” Jézus, mikor az emberről, az embernek emberrel, illetve Istennel való kapcsolatáról a legfontosabbat akarja mondani, akkor leül egy szőlőtő mellé. Mert a szőlőtőben és a vesszőben benne van az ember és a másik ember, hiszen ha két különböző tövet ültetünk egymás mellé, soha nem lesznek ugyanolyanok. Mindegyik a sajátját termeli:
–Az ember küldetése, hogy azt teremjük meg, amit Isten ránk bízott. Ha valaki nem adja át annak a közösségnek, családnak, városnak ezt az üzenetet, akkor szegényebbé tette a világot – mondta Felföldi László, aki ezután megáldotta a szőlővesszőket, jó termést és áldozatos munkát kívánva hozzájuk.