Kezdőlap Közélet Kevés, ha csa...

Kevés, ha csak beszélünk róla

Nemrég tartották Máriagyűdön a Fogyatékkal élők búcsúját. A rendezvény ismét felhívta a figyelmet erre a fontos témára. Hogy nem elég csak egyéni vagy közösségi szinten foglalkozni vele, a város képviseletében is ki kell állni, és támogatásukról biztosítani az érintetteket. A programon Riegl Gábor, Siklós város polgármestere is részt vett, aki kiemelte, hogy sokat tanulhatunk a fogyatékkal élőktől, és, hogy a település a jövőben még nagyobb hangsúlyt ad ennek a témának.

Mekkora szerepet vállal a város a Fogyatékkal élők búcsújában?

–Egy olyan eseménysorozatról beszélünk, mely alapvetően Máriagyűdhöz tartozik, és az egyház, illetve karitatív tevékenységhez kötődik. Azt gondolom, hogy egy városvezetésnek és a képviselő-testületnek nagyon érzékenynek kell lennie a téma iránt. Kevés, ha csak beszélünk róla, ahogyan az is, ha úgy gondoljuk, elég a pénzügyi támogatás. Sokkal nagyobb szerepet kell vállalnunk ebben, mint amennyit az elmúlt években, évtizedekben vállalt a település.

Milyen gyakran kommunikál a város vezetése az egyház helyi képviselőivel?

–Nagyon jó és mindennapi kapcsolatot ápolunk az egyházi vezetőkkel, képviselőivel, és az általuk szervezett rendezvényeken igyekszünk megjelenni. Így volt ez most Máriagyűd vonatkozásában is. Két év kihagyás után tudott ez a rendezvény ismét megvalósulni, és nem volt kérdés, hogy városi szinten képviseltetjük magunkat. Most nem csak a településről, illetve a vonzáskörzetünkből érkezők tudtak egy napra kikapcsolódni, hanem az egyházmegye teljes területéről. 30-40 fővel indult a rendezvény, most több mint 170-en voltak jelen. A szervezők nem titkolt célja, hogy ezt a létszámot tovább növeljék. Azt látom, hogy évről évre egyre többet kívánnak nyújtani ezen a napon.

Milyen benyomásokat szerzett a búcsún?

–Ezeknek az embereknek valóban ünnep és felüdülés az, hogy itt lehetnek, találkozhatnak egymással. Egy olyan helyszínen, mint a Máriagyűdi Kegyhely együtt tudnak lenni, egy közös misén részt venni. Andor atya szavait szeretném idézni, aki azzal zárta a misét, hogy nagyon sokat kell még nekünk tanulnunk a fogyatékkal élőktől! Mert ők őszintén, tiszta szívből tudnak szeretni, nincsen bennük semmiféle ellenérzés. Máriagyűd zenével, szerény vendéglátással és azzal a miliővel, ami ott van, olyan stabil szigetet nyújt számukra, amely nagyon fontos. A következő hetekre olyan élményt és megerősítést ad, hogy ők igenis fontosak, számítunk rájuk, és ott szeretnénk lenni velük együtt.

Mivel szeretnék a jövőben a rendezvényt támogatni?

–Nagyon örültem neki, hogy bonyhádi, bólyi intézményből is érkeztek vendégek. Ennek természetesen van egy szervezési része, gazdasági vonatkozása. Mi is meg fogunk tenni mindent annak érdekében, hogy eszközzel, forrással, háttértámogatással vagy akár szállítással, anyagmozgatással segíteni tudjunk. Szeretnénk, hogy a Fogyatékkal élők búcsúja minden évben megrendezésre kerüljön. Mindenképpen összefogunk ennek érdekében az egyházzal, és személyesen ott leszünk. Sokat jelentett számomra is, nagyon feltöltött.