Kezdőlap Közélet Kiváló iskola...

Kiváló iskola a megyehatáron: 400 milliós fejlesztés fejeződött be

Ünnepélyesen is átadták a megújult, nyolc település diákjait fogadó Kétújfalui Konrád Ignác Általános Iskolát, miután közel 400 millió forintot áldoztak rá egy széleskörű összefogás keretében. Nagy Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője pedig már azt is bejelentette, hogy további fejlesztések lesznek tavasszal a faluban.

A beruházás a kétújfalui önkormányzat, a Szigetvári Tankerületi Központ, a megyei önkormányzat, a kormány és a helyi parlamenti képviselő együttműködésében valósulhatott meg: TOP forrásból több mint 340 millió forint támogatást tudtak hozzátenni, míg a tankerület a Magyar Falu Program pályázatán 37 millió forint támogatást nyert el a célokra. További, időközben még felmerülő és fontos feladatokra pedig az önkormányzat és a tankerület áldozott még 15 millió forintot.

Bognár László, a Szigetvári Tankerületi Központ igazgatója azt mondta a TemaBaranya.hu-nak, hogy igazi összefogás eredményeként született meg a fejlesztés a hátrányos helyzetű térségben található iskolában, ahol egyébként példaértékű oktatói, nevelői munka zajlik a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben, annak gyakorlóiskolájaként. Rengeteg olyan programja van az intézménynek, amelyek a hátrányok leküzdését szolgálják – mondta.

Azt is hozzáfűzte, hogy a Magyar Falu Program keretében elnyert forrásból a tankerület idén hat iskolát tudott megújítani, összességében több mint százmillió forint értékben. Részben homlokzatok, részben tornacsarnokok szépültek meg a keretből.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő elmondta, hogy a kétújfalui épület energetikai korszerűsítése mellett teljesen megújult az iskola tornaterme is, és számos új eszközt tudott vásárolni az intézmény. A kormány támogatásával az elmúlt években több fontos fejlesztés valósult meg a településen és a térségben, a beruházások pedig folytatódnak, így jövő tavasszal megkezdődhet egy új bölcsőde építése, valamint az óvoda felújítása és bővítése.

Kovácsevicsné Tóth Marianna, az iskola igazgatója kifejtette, jelenleg 130 diákjuk van, köztük negyvenen integrált oktatásban vesznek részt, enyhe értelmi fogyatékosokat és tanulási, beilleszkedési zavarokkal küzdő gyermekeket is tanítanak.

-Nagyon fontos, hogy ezek a gyerekek se a hátsó padokban üljenek, hanem a későbbiekben szakmát tudjanak tanulni – mondta az igazgató, aki kitért arra, hogy a tanulóik 60-70 százaléka érettségit adó középiskolába megy tovább, miközben 70-80 százalékuk hátrányos helyzetű. Egy korábbi tanulmányukban pedig azt is kimutatták, hogy a náluk végzett hátrányos helyzetű gyerekek negyede diplomát szerzett a későbbiekben.

-Nyilván van lemorzsolódás, ahogyan más, nem hátrányos helyzetű gyerekeknél is, de nekünk ezek a pozitív visszajelzések nagyon sokat jelentenek – tette hozzá az országos feladatot is ellátó, nemzetiségi bázisintézményként is működő intézmény vezetője.

A Magyar Falu Program pályázatából a tornatermet újították fel, új tetőszerkezetet, álmennyezetet alakítottak ki, valamint megújult az elektromos hálózat is. A TOP-forrásból az iskola és a tornaterem energiahatékonyság-központú felújítása és fejlesztése valósult meg. Korszerűsítették a homlokzatot, azbesztmentesítést, hőszigetelést és nyílászárócserét végeztek. Modernizálták a fűtési rendszert és napelemeket telepítettek. A korszerűsítésekkel jelentős mértékben csökkentek az intézmény működési költségei.

Az eseményen részt vett Gaal Gergely miniszteri biztos, Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese és Klózer Gyula polgármester.