Kezdőlap Közélet Imádják a foc...

Imádják a focit, de jótékonykodni is szeretnek

Kemény éven vagyunk túl, kihívásokkal, nehézségekkel. Ilyenkor még nagyobb jelentőséggel bír, hogy figyeljünk oda egymásra, és segítsünk, amiben csak tudunk. A Juventus Club Hungary évek óta segít a rászorulóknak, ez 2022-ben sem volt másként, hiszen 600 kilogramm tartós élelmiszert, focilabdákat, készségfejlesztő és társasjátékokat vásároltak a hátrányos helyzetű ormánsági gyerekek számára összesen 450 ezer forint forint értékben. A siklósi származású Kamanczi Patrik nagy büszkeséggel mesél tevékenységükről.

Milyen pozíciót töltesz be a magyar Juventus szurkolói közösségében?

–A legnagyobb Juventus szurkolói klubnak, a Juventus Club Hungary-nak az alelnöki posztját foglalom el, valamint az első magyar Juve rajongói oldalnak, a JuventusFC.hu-nak vagyok a főszerkesztője.

Mikor alakultatok?

–A weboldal alapítása 2001-re tehető, míg a klub 2008-tól tevékenykedik hivatalos keretek közt. Idén ünnepeljük a 15 éves évfordulónkat.

Mit kedvelsz a fociban, illetve ebben a Clubban?

–A Bianconerinek volt egy legendás elnöke, Gianni Agnelli személyében, aki egyszer azt nyilatkozta, hogy: „A Juventus számomra szerelem egy életre, az öröm és büszkeség forrása, de ugyanakkor a csalódásé és a frusztrációé is… de pontosan az erős érzelmek hatására lesz ez egy végtelen szerelmi történet.”. Hasonló az én hitvallásom is, egy szurkolói klub vezetőjeként tevékenykedni azonban bőven túlmutat a futballon.

Angliában élsz, hogyan tudod innen koordinálni a szurkolói közösség munkáját?

–Szerencsére a jelenlegi online világban ez meglehetősen könnyen kivitelezhető, kollégámmal együtt 12 éve azon dolgozunk, hogy a JCH a Juventus legjobb és legaktívabb, nem olasz gyökerekkel rendelkező szurkolói klubja legyen.

A Juventus tud a szurkolói közösség létezéséről?

–Természetesen, a Juventus hivatalosan elismert szurkolói klubja vagyunk.

Honnan jött az ötlet az adománygyűjtéshez?

Ez nálunk egyáltalán nem újkeletű dolog, évek óta szervezünk jótékonysági kampányt a karácsonyi időszakban.

2017-ben a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára rendeztünk gyűjtést, ezt követően egy szurkolói torna keretében a hátrányos helyzetű gyerekeket és családokat segítettük – akiknek 372 ezer forint gyűlt össze, amiből tartós élelmiszereket és játékokat vásároltunk. Aztán következett az óriási sikert arató Mackó a fa alá kampány, 2021-ben egy debreceni és egy római kórház számára utaltunk át 411 ezer forintot. Legutóbb az ormánsági hátrányos helyzetű családok és gyerekek számára igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy könnyebbé tegyük számukra az elkövetkezendő időszakot.

Mi alapján döntitek el, hogy az ország mely területén élőket segítetek?

–Nincs megkötés ezzel kapcsolatban. Előfordult, hogy fővárosi szervezet kapott, illetve, hogy Nyugat-Magyarországra érkezett a segítség. Jómagam is a baranyai régióból származom, ebből kifolyólag nálam merült fel ötletként, hogy megkeresem a jótékonysági kampánnyal kapcsolatban Várda Ferencet, aki hitoktatói tevékenysége mellett kollégáival együtt rendkívül összetett közösségi munkát is végez. Örömmel tölt el, hogy a közösségünknek köszönhetően ennyi mindennel tudtunk segíteni, nagyon pozitívan értékelem az adománygyűjtő kampányt.