Kezdőlap Közélet Hátrányból el...

Hátrányból előnyt kovácsoltak az Ormánságban: 400 milliós óvoda, bölcsőde fejlesztést adtak át

A sellyei önkormányzat “A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével” című pályázatra nyújtott be támogatási kérelmet, sikeresen 400 millió forintot nyert el. A megújult új bölcsődét és óvodát csütörtökön avatták fel Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselőjének részvételével.


A projekt célja az volt, hogy a térségében azzal segítsék a családokat, hogy a kisgyermekek ellátását biztosítják, amivel a szülők munkaerőpiacra történő visszajutása megtörténhet. Szintén fontos szempont volt, hogy az ormánsági területi hátrány eltűnjön, az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítva legyen mindenki számára, valamint népességmegtartó képesség javuljon.

A támogatás felhasználásával az Ormánsági Tücsök Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha meglévő épületének átalakítása révén az új bölcsődei épületrész egy csoportszobában 12 bölcsis nevelését tette lehetővé. A fejújítások során az óvodai ellátás fejlesztése is megvalósult. A kor elvárásainak megfelelően az intézmény teljes mértékben akadálymentesített lett, energiaellátását napenergia segíti. A bölcsődei infrastruktúra kialakítása mellett a szükséges eszközök, felszerelések, játékok beszerzése is megtörtént. A beruházás során kialakításra került egy új tornaszoba, a fejlesztő és logopédia szobák átalakultak, valamint multifunkciós tér is kialakításra került.

Az udvaron a játszótér is megújult, kerékpártároló létesült, szebbek lettek a zöldterületek, ivókutat építettek, játékokat vásároltak, a bölcsődei udvari részt pedig leválasztották, fejlesztették, melegítőkonyhát hoztak létre, valamint bútorokat, illetve eszközöket vásároltak.

A Baranya Megyei Önkormányzat Hivatala és Sellye Város Önkormányzat által biztosított közös projektmenedzsmentje szervezte és irányította a lebonyolítást.

A sellyei polgármester, Nagy Attila Őri László megyei elnök és Nagy Csaba parlamenti képviselő társaságában a közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy Baranyában az elmúlt időszakban 30 településen több mint 6 milliárd forintból újultak meg óvodák, bölcsődék. A sellyei óvoda jó példája annak, hogy ha vannak jól megfogalmazott fejlesztési célok, akkor a kormány partner ezen fejlesztési igények megvalósításában.