Kezdőlap Közélet Fejlesztések ...

Fejlesztések a Zselicben: kilátó épül és megújul az ibafai pipamúzeum

Új, csaknem huszonöt méter magas kilátó épül a Zselic legmagasabb dombján, továbbá megújul az ibafai pipamúzeum – közölte a Baranya megyei önkormányzat kedden.

Mint írták, a területi operatív program keretéből a helyhatóság és az ibafai önkormányzat alkotta konzorcium által elnyert több mint 170 millió forintos beruházás segítségével a változatos természeti és kulturális adottságokkal rendelkező Dél-Zselic vonzerejét kívánják növelni.

A dombság legmagasabb pontján, az Országos Kéktúra mentén egy egész évben ingyenesen látogatható, kilencszintes, csaknem 25 méter magas kilátó építenek, körülötte pedig egy fás ligetet alakítanak ki.

Megújul a közeli, a dohányzás történetének emlékeit bemutató ibafai pipakiállítás is, amely korszerű múzeumtechnológiai eszközök alkalmazásával, interaktív módon mutatja be a Janus Pannonius Múzeum és a Pécsi Egyházmegye gyűjteményét.

Az önkormányzat Őri Lászlót, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökét idézve közölte: Baranya turizmusfejlesztési stratégiájának részeként a következő időszakban magánszereplők és magánszféra elképzelései is helyet kapnak a fejlesztési elképzelésekben.

Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője már korábban úgy nyilatkozott, hogy a Magyar Falu Programot is kiaknázva a megyei önkormányzattal együttműködve például komplex fejlesztésekben gondolkodnak az Ibafai Pipamúzeumot illetően. A terv az volt, hogy a helyi önkormányzattal közösen kétszer akkora, felújított helyre költöztetik át a kiállítást, így nemcsak a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményének jelenleg látható darabjait, hanem a püspöki pipagyűjteményt is be tudják mutatni. „Kevert” pályázati forrásból szeretnék a Zselic legmagasabb pontjára – ami Baranyában van –, a Hollófészekre is kilátót építeni.