Kezdőlap Közélet Baksai Endre ...

Baksai Endre Tamás: „A magyar nép sorsának alakításában mi vagyunk a márciusi ifjak”

Ünnepi műsorral emlékeztek az 1848-49-e évi forradalomra és szabadságharcra Harkányban. A városi művelődési házban tartott megemlékezésen Baksai Endre Tamás polgármester mondott ünnepi beszédet, majd a Kitaibel Pál Általános Iskola tanulói elevenítették fel a magyar szabadságharc kiemelt pillanatait.

  • Vannak az ember életében pillanatok, amikor közelebb van a világszellemhez, mint máskor. Ilyen nap március 15-e is – mondta köszöntőbeszédében Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere. A városvezető hozzátette: ezen a napon minden magyar – Magyarországon vagy akár szerte a világban – a kisgyermektől az idős aggastyánig kokárdát tűz a szíve felé. S teszi mindezt, tiszteletből.

– Azoknak az ismert hősök iránti tiszteletből, akik a forradalomban részt vettek, akik a szabadságharcban harcoltak” – emelte ki a városvezető.

1848. március 15-én – az európai forradalmi hullám részeként – Pest-Budán is kitört a forradalom. A nemzeti szuverenitás és a polgári átalakulás jelszavaival – egyenlőség, szabadság, testvériség – indult forradalommal megszületett a modern parlamentáris Magyarország és megkezdődött a szabadságharchoz vezető út.

Történelmi ismereteinkből tudjuk, hogy bár a szabadságharc vereséggel végződött, hősei mégis győztek. Eredményeket értek el Magyarország fejlődésében. Kivívták a nemzet tiszteletét, nevüket pedig beírták a történelembe – emelte ki Harkány polgármestere.

1848 soha el nem halványuló emlékének titka talán az, hogy vér nélkül, józanul és megfontoltan zajlott le az átalakulás. S csak amikor rákényszerítették harcolt a szabadságáért és függetlenségéért.

A forradalom mára is érvényes üzenete, hogy a ma embere is – akárcsak a szabadságharc szereplői – büszkén, hittel és magyarként akar itt dolgozni hazájában. Megteremteni a szebb jövőt gyermekei számára.

A város polgármestere azt is hozzátette, hogy közösségünk értékeinek megőrzésében csak saját magunkra számíthatunk. A magyar nép sorsának alakításában mi vagyunk a márciusi ifjak.

–Rajtunk múlik, hogy fejlődünk vagy visszasodródunk a múltba; hogy előre megyünk vagy hátra. Hogy folytatjuk a megkezdett munkát vagy hagyjuk lerombolni azt, amit eddig felépítettünk – emelte ki a fürdőváros vezetője.

Az ünnepi beszédének végén az 1848-as kiáltvány szavaival hívta fel a figyelmet a jelen legfontosabb céljára: Legyen béke, szabadság és egyetértés!

A városvezető szavai után a harkányi Kitaibel Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói elevenítették fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelt pillanatait. A városi művelődésházban tartott ünnepi megemlékezés után koszorúkat helyeztek el Munkácsy Albert emléktáblájánál a harkányi református gyülekezetnél, majd Kovách Antal 48-as honvéd hadnagy sírjánál a terehegyi református temetőben.