Kezdőlap Közélet A szigetvári ...

A szigetvári polgármester miniszternek adta át a város kulcsait, de ennél fontosabb is történt!

Jelképesen egy napra a vendég javára lemondott a város vezetéséről is Vass Péter. Aki ennél azonban sokkal lényegesebb bejelentést is tett Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselőjének az oldalán.

Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője mutatta meg Navracsics Tibornak, az uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős miniszternek személyes idegenvezetésével azokat a szigetvári helyszíneket, amiket a Zrínyi kultuszhoz köthetünk. A miniszter ugyanis azért érkezett a városba, hogy részt vegyen a Nemzeti emlékhelyeink területfejlesztési jelentősége a magyar-horvát határ mentén címmel tartott konferencián. Az eseményen számos előadó a kulturális értékek megőrzéséről, a határokon átívelő gazdasági kapcsolatokról beszélt, de érintették a török emlékeket is.

Vass Péter a megnyitón elmondta, hogy kezdeményezik egy olyan nemzetközi projekt létrehozását, amelynek végeredményeként a Zrínyi-kultuszt a szellemi és kulturális világörökség részévé tudják nyilvánítani. Megemlítette azokat a helyszíneket is, amelyek a Zrínyi családhoz köthetőek, így Csáktornyát, Bécsújhelyet és természetesen a szigetvári várat, Turbékot, illetve a töröknek is oly’ fontos Szulájmán szultánhoz köthető helyszíneket.

Ezt követően pedig szimbolikusan átadta a város kulcsait Navracsics Tibornak, mondván az itt tartózkodása alatt ő vezeti a várost.

Navracsics Tibort emlékeztetett arra, hogy a horvát és a magyar nép több száz éve él együtt egymás mellett, a trianoni döntés, majd pedig a kommunizmus még nagyobb rést ütött ezeken a kapcsolatokon, az utóbbi időben is elveszett a lendület, így a magyar és horvát kapcsolatokat újjá kell építeni.

Az esemény keretében horvát, magyar és török szakemberek, politikusok arról beszélgethettek, tartottak számukra előadást, hogy milyen együttműködési lehetőségeket rejtenek a kulturális kapcsolatok.

Megvitatták, a magyar-horvát határmente kulturális örökségének lehetőségeit, valamint azokat a tényezőket, amelyekre a jövő fejlesztései épülhetnek. A térség jelentős, jórészt kihasználatlan, „alvó” kulturális örökséggel rendelkezik. Az olyan történelmi emlékhely, mint amilyen Szigetvár is, a magyaroknak, a horvátoknak és a törököknek is fontos emlékezeti értékkel bír.

A magyar-horvát és török együttműködésben sajátos helye van Szigetvárnak. A Zrínyi-vár, Szulejmán szultán Türbevárosa, Turbék, valamint a turbéki Segítő Boldogasszony kegytemplom együttese olyan világtörténeti jelentőséggel bír, amelyet fejleszteni érdemes. Ennek érdekében az elmúlt években jelentős erőfeszítést fejtett ki mind a magyar, mind a török kormány. A méltó nemzetközi elismerés révén a város gazdasági sikert is elérhet.