Kezdőlap Közélet A hegyháti pl...

A hegyháti plébános, aki kétezer zsidó származású magyart mentett meg

Átadták Uhl Antal néhai pápai káplán, baranyaszentgyörgyi plébános, vaskaszentmártoni prépost emlékszobáját halálának negyvenedik évfordulója alkalmából Baranyaszentgyörgyön – közölte a település önkormányzata szombaton.


Uhl Antal a II. világháborúban mintegy kétezer zsidó származású magyart mentett meg. A párizsi Magyar Katolikus Misszió vezetőjeként több száz zsidónak állított ki olyan tagsági igazolványt, amellyel szabadon közlekedhettek, így elmenekülhettek. A Gestapo letartóztatta, öt hónap szigorított börtönre ítélték, de büntetésének megkezdéséig szabadon engedték, amit kihasználva Magyarországra menekült.

A lelkipásztort Baranyaszentgyörgyre helyezték plébánosnak, ahol 1982. április 10-én bekövetkező haláláig szolgált – írták, hozzátéve: a kommunista diktatúrában is az üldözötteket segítette, és ellenezte a sváb kitelepítést.

Ismertették: az önkormányzat a Magyar Falu Program finanszírozása mellett az egykori plébánia épületében alakította ki az emlékszobát, amelyet a megyéspüspök megáldott, majd ünnepélyes szentmisét celebrált.

Az eseményen Rostás Jenő István esperes-plébános Uhl Antal életéről szóló kötetét is bemutatták – áll a közleményben.