Kezdőlap Interjú „Nagyon fonto...

„Nagyon fontosnak tartom a tanulást is a dzsúdó mellett!”

Kisvárosi, mégis világszintű eredményekre vágyik! Halk szavú, de ha kell, agresszív a szőnyegen. Minden megvan benne, ami ahhoz kell, hogy mind az iskolában, mind pedig a sportban eredményes legyen. Mert kitartó, céltudatos, és tudja, hogyan kezelje a kudarcokat, miközben nem riad vissza attól, hogy megmérettesse magát! Figyel, tanul, mindent – legyen szó eredményekről, vagy vereségekről – beépít, és a megszerzett tudást felhasználva áll ki a következő versenyen! Szász Hannával, a siklósi dzsúdóssal beszélgettem.

Létezik jó vagy rossz eredmény? Vagy, ha mindent beleadtál, akkor az a maximum, amit elérhettél?

-Rigába az Európa Bajnokságra úgy mentem ki, hogy nagyon jó lenne, ha összejönne egy érem, de ha kifogok egy jó napot, akár döntő is lehet belőle! A másik célom az volt, hogy kihozzak mindent magamból, és úgy jöjjek le a szőnyegről, hogy ne maradjon bennem semmi. Száz százalékot tudjak nyújtani, mert szerintem ez a legfontosabb! Még egy kicsit szomorú vagyok az eredmény miatt, hogy nem jött össze egy érem, de később ez majd biztosan változni fog, és úgy gondolok rá, hogy szép, amit elértem.

Erőt is adhat a jövőre nézve, hogy most ugyan ötödik lettél, de majd a következő versenyen megmutatod, hogy lehetsz még jobb!

-Az edzőmmel is átbeszéljük, mit kellene másképpen csinálni, hogy majd jobban sikerüljön. És még keményebben fogunk azért dolgozni, hogy jöjjenek a még jobb eredmények!

Az egy dolog, hogy te mit érzel belül, min dőlt el a verseny, megint más, hogy az edző kívülről mit lát! Azonos vagy különböző szokott ez lenni?

-Általában ugyanaz a véleményünk, amit én érzek, azt látja ő is. Van, amikor észre sem veszem, hogy mit hibáztam, ő viszont kívülről látja. Mindig jól meg tudjuk beszélni ezeket!

Mi a legfontosabb szerinted edző és tanítvány között?

-A bizalom mindenképpen nagyon fontos, hogy az edző és a tanítvány száz százalékban megbízzon egymásban. Meg az egyetértés.

Ha valaki rád néz, akkor egy higgadt, halk szavú tinédzsert lát, ugyanakkor a szőnyegen nem lehet annyira finomkodni! Ezt meg kellett tanulnod?

-A küzdő stílust mindenképpen meg kellett tanulnom. Nyáron volt egy versenyem, ahol egy olasz lány, aki ellen kikaptam, nagyon agresszív volt, harcias, de azt a vereséget megtanulandó leckeként fogjuk fel. Tényleg sokat tanultam tőle! Európa Kupától Európa Kupáig változtam. Mindig próbáltam a javamra fordítani a tanultakat, hogy még jobb legyen az eredmény.

Ha pár szóval kellene jellemezni a stílusodat a dzsúdóban, mit mondanál?

-Most már én is kicsit agresszívabb vagyok a szőnyegen, általában dobásra törekszem. Ha a földre kerülök, arra törekszem, hogy akciót hajtsak végre.

Ebben az évben várható még verseny, vagy 2022 a cél?

-Várható egy-két ifi, junior magyar bajnokság. Meg több hasonló verseny, ezekre próbálunk a legjobban felkészülni! Idén még lehet, hogy lesz egy Európa Kupa Győrben!

Nemsokára kezdődik a gimnázium, nem lesz nehéz összeegyeztetni a sporttal?

-Hasonló lesz a gimiben, mint eddig, a szokásos napi rutin: reggel edzés, utána suli, majd edzés és tanulás. Mind a kettőből a legtöbbet szeretném kihozni, nagyon fontosnak tartom a tanulást is a dzsúdó mellett. Hétvégenként általában versenyek vannak. Hogy milyen munkát szeretnék majd, vagy hol fogok elhelyezkedni, pontosan még nem tudom. Gondolkoztam azon, hogy gyógytornász leszek.

Mi az, ami kikapcsol?

-Ha van egy kis szabadidőm, akkor nagyon szeretek olvasni, kikapcsol, ilyenkor próbálok minél több időt a barátaimmal tölteni, elmenni velük ide-oda, ha tudunk.

Ha ajánlanod kellene a dzsúdózást, mit mondanál róla?

-Ez a sport növeli az önbizalmat, erősíti a küzdeni akarást, amit más területen is hasznosítani lehet, a tanulásban is, hogy minél több jó jegyet tudjon valaki szerezni. Legfőképpen ezeket adja a dzsúdózás nekem is.