Kezdőlap Interjú Mindig van eg...

Mindig van egy célom, melyet igyekszem elérni vagy túlszárnyalni!

Ladover István komolyan mesél az íjászatról, minden mondatából elhivatottság és szenvedély tükröződik! Többször elnyerte a Baranya Íjász Bajnoka díjat, 2021-ben pedig megkapta Siklós városától az Év sportolója díjat. Maximalizmusa, elszántsága meghozta gyümölcsét, további célja pedig nem kisebb, mint eljutni a 2022-ben Magyarországon megrendezésre kerülő világbajnokságra!

Nagy meglepetés volt, mikor megtudta, hogy 2021-ben ön kapta az Év sportolója díjat?

-Polgármester úr telefonált, ledöbbentem, nem jutottam szóhoz, nagy meglepetés volt. Azt tudtam, hogy szakosztályvezetőm leadta az ajánlást, de nem gondoltam volna, hogy bármilyen esélyem lenne megnyerni. Hiszen vannak olyan sportágak, amelyek jobban szem előtt vannak. Nagy öröm volt, és még most sincsen vége!

Hogyan ismerkedett meg ezzel a sportággal?

-Gyerekként is készítettem magamnak íjat, így az indíttatás megvolt! Évekkel ezelőtt láttam egy kiírást, hogy Siklóson lesz íjászverseny, és arra gondoltam, elmegyek, megnézem! Nagyon tetszett! A kiserdőben zajlott, és tulajdonképpen egy íjászattal egybekötött kirándulás volt! Ez az élmény indította el bennem, hogy akkor most nekem vásárolnom kell egy íjat! Nem sokkal később, meg is vettem, és nagy bőszen nekiálltam gyakorolni. Ez 2014 év végén volt, és 2015 májusában volt az első versenyem!

Ha valaki elkezd sportolni, óhatatlanul az a következő lépés, hogy ki akarja magát próbálni és elindul versenyeken?

-Egy egészséges versenyszellem van bennem, bár nem ezért kezdtem el, hanem hogy felmérjem, mennyire vagyok ügyes ebben. Mindig magammal küzdök, tudom, hol tartok, és a célom, hogy ezt ki tudjam hozni a versenyeken is. Meglepően jól sikerült az első! Egy kisebb verseny volt, melyet sikerült megnyernem, és ez lendületet adott! Vannak a saját versenyeink, melyek szintén a Baranya Íjásza sorozathoz tartoznak, viszont ahhoz, hogy labdába tudjak rúgni a bajnoki címért, a sorozat összes versenyén részt kell vennem, hogy minél több pontot tudjak szerezni. Ha ezen felül megtetszik egy verseny, elindulok rajta. Tulajdonképpen az ország minden szegletében jártam már versenyezni.

Mit jelent az Ön számára ez a sportág?

-Mondhatjuk azt, hogy ez egy szerelem! Amikor otthon vagyok, akkor biztos, hogy kimegyek lőni! A mindennapjaim része, hála istennek a feleségem támogat benne! Mikor látta, hogy ez nekem mennyire fontos, akkor maximálisan mellém állt! Azt gondolom, ha valamit csinálok, akkor vagy jól, vagy sehogy! Ebbe bele kell fektetni, időt, energiát! Muszáj! Ingyen nem adnak semmit!

Kinek a véleménye számít? Vagy eléggé maximalista ahhoz, hogy mindig többre sarkallja saját magát?

-Alapvetően maximalista vagyok, és eléggé önfejű! Pénzt és fáradtságot nem kímélve, autodidakta módon képeztem magam! Nagyon sok videót megnézek a témában az interneten, illetve megpróbálok rájönni, hogy vajon, mi, miből adódik, és állandóan igyekszem javítani a teljesítményemet! Vannak emberek, akiknek számít a véleménye, de az utat mindig én választom.

Hobbi vagy sport – ki, minek tekinti?

-Embere válogatja! Sokan vannak, akik szabadidős tevékenységnek tekintik, illetve barátokkal, jó ismerősökkel együtt töltött napként élik meg, nem pedig a verseny fontos számukra! Ez tulajdonképpen egy kirándulás, séta, 2-5 km hosszúságban! Kint, jó levegőn, ebéddel egybekötött elfoglaltság. Itt minden korosztály megtalálható a 4-6 éves kisgyerekektől, egészen a 70+-os seniorokig. Akár százéves korig bárkinek ajánlom!

Hogy került Siklósra?

-Az általános iskola elvégzése után itt voltam ipari tanuló és kollégista. Nagyon szép időszaka volt az életemnek, aztán mikor hivatásos katonaként szolgáltam, itt volt a szállásunk. Egy rádió felderítő csapatnak voltam a tagja a Tenkes-hegyen, és a siklósi laktanyában volt a szállás. Majd úgy adódott, hogy 2012-ben ideköltöztünk!

Milyen célt tűzött ki maga elé 2022-ben?

-Az íjászat nagyrészt az összpontosításról szól! Mindig van egy célom, melyet igyekszem elérni vagy túlszárnyalni! A legújabb a történelmi világbajnokság, melyet Magyarországon fognak megrendezni 2022 augusztusában Gyulán! Erre próbálok felkészülni!