Kezdőlap Interjú Egy nő életéb...

Egy nő életében a legfontosabb teremtő erejének felszabadítása

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pálné Gudmon Erika harmóniát áraszt. Ahogyan az általa megálmodott PiheNő is, ahova belépve úgy érezzük, egy másik világba csöppentünk. Ahol béke és nyugalom honol. Egy olyan közösséget hozott létre Siklóson, amely segít abban, hogy a várandósággal, anyasággal kapcsolatos változásokat könnyebben kezeljék a nők, és az édesanyáknak, hogy picit kikapcsolódjanak. Erika számára öröm, ha adhat, segíthet.

Miért választottad ezt az utat?

-2003-ban kezdtem el rekreációs sportfoglalkozásokat tartani nőknek egészségük megőrzése céljából. Később várandós kismamáknak tartottam tornát, majd elvégeztem a dúlaképzőt (asszonytársi segítő a szülés körüli időszakban) és egyre inkább magával ragadott az anyaság csodája. Magam is édesanya lettem, két kisfiam született. Minden érdekelt a várandósság, szülés, szoptatás, gyermekgondozás témájában, így folytattam tanulmányaimat. Babahordozó, majd La Leche Liga (LLL) szoptatási tanácsadó lettem. 2010-ben elkezdtem önkéntes szolgálatként baba-mama csoportokat szervezni Siklóson, 2016 óta pedig havi rendszerességgel tartok LLL szoptatást támogató baba-mama találkozókat. Nagyon érdekelt minden anyasággal kapcsolatos téma, és szerettem volna ismereteimet tovább is adni, hogy segíteni tudjam anyatársaimat. Időközben Aviva Módszer oktató is lettem, ezáltal sok nőnek tudtam segíteni női egészségük támogatásában vagy éppen a vágyott kisbabájuk érkezésében. 2013-ban elindítottam PiheNő stúdiómat Siklóson, mely nem csak mozgásos foglalkozásokat kínál a különböző korosztályú hölgyeknek, hanem közösségi térként is működik. Többféle női kör is szerveződött itt, és működik a nők összecsokrosodásából. Együtt ünnepeljük a karácsonyokat, és gyakran összejövünk torna után közös teázásra, sütizésre. Jó látni, hogy milyen sokat jelentenek ezek a női körök a közösség tagjainak, és nagy öröm számomra, hogy ezt munkámmal segíthetem.

Mi a nők legnagyobb félelme a mai világban? Miért keresnek fel téged?

-Sok nő fordul hozzám, akik szelíd, természetes módszerekkel szeretnék női egészségük megtartását vagy visszaszerzését támogatni. A kismamák a várandóssággal, szüléssel, a kisgyermekes anyák szoptatással, gyermekgondozással kapcsolatos kérdésekkel vagy a szülés utáni regeneráció miatt keresnek fel. Az általam szervezett női körökben az ifjú és az idősebb korosztály is megfordul. Gyakran tapasztalom, hogy a legtöbb nő félelme abból ered, hogy a kultúránk is fél minden természetes folyamattól: a szüléstől, a születéstől, az öregedéstől, a haláltól, és sok minden mástól az életben. Remek, amikor a nőket sikerül visszavezetni saját bölcsességükhöz, ösztöneikhez és ezek segítségével oldódnak félelmeik is.

Mi a legfontosabb egy nő életében?

-Saját útjának megtalálása, és teremtő erejének felszabadítása, mert kreatív ereje által változást és kiteljesedést hozhat önmagában, környezetében, kapcsolataiban is.

Mit ad a jóga a testnek és a léleknek?

-John C. Maxwell szerint az élet 10 százaléka az, ami velünk történik, és 90 százaléka, ahogyan reagálunk rá. A tudatos légzés , mozgás és relaxáció által testünk erősebb, egészségesebb és rugalmasabb lesz, éppen úgy, ahogyan a gondolkodásunk is. Nyitottabbak, felszabadultabbak leszünk, és az élet dolgaihoz való hozzáállásunk is rugalmasabb lesz. Eredetileg ugyan jógát tanultam és tanítottam, de ma már inkább PiheNő Kör elnevezésű foglalkozásokat vezetek, melyek kifejezetten a női test számára hasznos testi gyakorlatokat, relaxációt, légző, stresszoldó és erőgyűjtő gyakorlatokat tartalmaznak. Különös hangsúlyt fektetünk az alhas, a csípő, a medencefenék területére, de lágy, finom mozdulatokkal átmozgatjuk az egész testet is.

Hogyan tud egy nő időt szakítani magára a rohanó hétköznapokban?

-Én azt látom, hogy azok a nők, akik felismerik, hogy akkor tudnak többet adni a munkájukban, családjukban, kapcsolataikban, ha ők is időnként töltekezni tudnak, azok megtalálják azokat az alkalmakat, amikor magukat erősíthetik. Sokszor ehhez tudatos, előrelátó tervezés és szervezés szükséges, sokszor azonban éppen spontaneitásra és játékosságra van szükség.

Mit jelent számodra az énidő?

-Hajnali pacsirtaként szeretek a család ébredése előtt 1-1,5 órával felkelni. Ez kb. 4 és 5 óra közé esik. Ilyenkor nagyon szeretek olvasni, naplót írni, imádkozni, és elvégezni a reggeli erőgyűjtő légzőgyakorlataimat. Ha ilyenkor már világos van, akkor mezítláb járok egyet a harmatos fűben, ez egy Kneipp terápiából ismert módszer. Ezek a gyakorlatok az egész napomat segítik, így nem szeretem kihagyni őket.

Mit üzensz azoknak a nőknek, akik gondolkodnak a gyermekvállaláson?

-A gyermek Isten ajándéka, az anyaság pedig egy csodálatos út örömökkel, olykor nehézségekkel tarkítva, mely semmihez sem fogható változást hoz az életünkbe. Arra biztatnék minden babavárás előtt álló nőt, hogy nyissa meg lelkét ennek a változásnak, és engedje befogadni annak áldásait. Legyen tudatos, de merjen könnyed és játékos is lenni, mert egy nő így teljesedhet ki leginkább anyaságában.

Hogyan készülhet fel egy nő testben és lélekben a babavárásra?

Fontosnak tartom, hogy a nők megismerjék természetes ritmusukat és testük jelzéseit. Ez segítheti őket a fogantatásban, várandósságban, szülésben és szoptatásban. Nagy segítség lehet az is, ha megtalálják a számukra legideálisabb testmozgást, és rendszeresen végzik azt, mert így testük erősödik, és felkészül az áldott állapottal járó változásokra. Sok lelki változás elé néz egy leendő anyuka, így ezen a területen is érdemes formálni magukat. A női körben történő beszélgetések, relaxációk, meditációk sokat segíthetnek ebben. Érdemes begyűjteni hiteles, a tudomány mai álláspontja szerinti információkat is a babavárással, szüléssel, babagondozással kapcsolatban, de kívánatos az is, hogy a kismamák tudjanak ösztöneik, belső vezérlésük felé fordulni és arra hallgatni.

Mit gondolsz a családtámogatási rendszerről?

-Áldásnak érzem, hogy olyan országban élhetek, ahol ilyen nagyfokú támogatásban részesülnek a családok, ez világviszonylatban is kiemelkedő. Én nagyon előnyösnek tartom, hogy az anyáknak lehetőségük van a gyermekük három éves koráig otthon maradni, mert ez egy nagyon meghatározó időszak egy kisgyermek számára. Manapság a nők szeretnének az élet több területén is helytállni, de ez nem könnyű. Segítség, támogatás nélkül alig kivitelezhető. Nehéz megmondani, hogy mi a legideálisabb megoldás, mert minden család igénye és lehetősége más. A mi családunkban remekül működik a munkamegosztás, férjem és én is megtaláltuk a számunkra ideális szerepeket, amelyben jól érezzük magunkat.

Mit jelent számodra Siklós?

2007-ben , Budapest mellől költöztem Siklósra. Itt kötöttem házasságot, itt születtek a gyermekeim és itt nyitottam meg PiheNő stúdiómat. Az első pillanattól kezdve nagyon szerettem Siklóson élni, és úgy érzem, hogy gyorsan be is fogadott ez a barátságos kisváros. Sok barátom lett, több közösség életében is aktívan részt veszek, munkámmal pedig igyekszem segíteni az itt élő nők és családok életét.

Mi a hitvallásod?

-Keresztény emberként fontos számomra Isten gondviselése és vezettetése a munkám és családom életében is. Fontosnak tartom, hogy tudjak mindig fejlődni, megújulni és a körülményekhez alkalmazkodva a legtöbbet adni, szeretettel támogatni és gondoskodni.