Kezdőlap Gasztro Amit csinálsz...

Amit csinálsz, azt szívből és jól csináljad

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahhoz, hogy Siklós folyamatosan fejlődhessen, közössége erősödhessen, arra van szükség, hogy a lakosság és az itteni vállalkozók egymást segítve, a sikerekben osztozva dolgozzanak a településen. Farnas István, a Hanna Cukrászda tulajdonosa is ezt vallja. Ahogyan azt is, ha valamit szívvel csinál az ember, annak sikeresnek kell lennie. Három évvel ezelőtt nyitott ki a cukrászda, de István a mai napig nem tud eléggé hálás lenni a helyieknek a vendégszeretetükért!

Miért pont Siklóson nyitotta meg a cukrászdáját?

–Közel harminc éve vendéglátózom, huszonegy éve vagyok vállalkozó. Harkányban volt már egy cukrászdánk az előző párommal, és nagyon sok siklósi vendégünk volt. Mindig kérdezték, hogy miért nem csinálok ott valamit? Mert, szerintük, hiányzik a városból. Úgy alakult az életem, hogy váltanom kellett, és azt mondtam, hogy „akkor itt az ideje, belevágok”! Sokat nézelődtem, hogy melyik lenne a megfelelő hely, és ezt találtam végül. Elég romos volt az épület, de sikerült szépen felújítani. Szerintem Siklóson ez a cukrászda egy kellemes hely. Viszi a település hírnevét az országban. A siklósiak gyorsan elfogadtak, a város vezetése nagyon segítőkész. Nagyon vállalkozó centrikusak! Rendkívül pozitív velük a kapcsolatom.

Voltak kezdeti nehézségek? Hogyan vált ismertté?

–Szerencsém volt, hogy a közösségi médiának köszönhetően könnyen tudtam reklámozni. Az előző helyemről nagyon sokan ismertek, és már várták a nyitást. Ahogy elindult a cukrászda, robbanásszerűen jöttek az emberek. Nemigen volt itt cukrászdai élet, hogy leülünk a családdal, barátokkal egy sütit enni, kávét inni. Nyilván a téli időszak kicsit nehezebb, de összességében elégedett vagyok. Nagyon pozitívak a visszajelzések. Van egy törzsvásárlói közönség, akikre számítani lehet!

Mitől kézműves egy sütemény, torta?

–Egy kézműves süteménynél a legfontosabb szempont szerintem az, hogy olyan alapanyagból készítsük, mely nem tartalmaz tartósítószert, tehát természetes. A friss gyümölcsöket részesítjük előnyben, tölteléket készítünk belőlük. Ezeket helyi termelőktől vásároljuk. Most volt a meggy, barack és málna szezon, abból készítjük a fagylaltokat. Azért is veszünk ilyenkor nagyobb mennyiséget, hogy le tudjuk fagyasztani őket a téli szezonra. Igyekszünk a hagyományos recepteket felhasználni, de nyilván követnünk kell a trendeket is.

Említette a trendeket, melyekkel haladni kell! Ön inkább a klasszikus értékeket képviseli vagy ezeket?

–Úgy gondolom, hogy nem kell mindig és feltétlenül erőltetni a trendeket. Magyarországon azt kellene képviselni, ami a mi sajátosságunk, az értékeink. Vannak vegán, liszt– és cukormentes süteményeink. Igyekszünk inkább hagyományos termékeket gyártani. Ha pedig már a település a Tenkes-hegyről is ismert, igyekeztünk ilyen jellegű tortát, süteményt kitalálni. Ez a Tenkes-kapitánya szelet. Általában harminc-harmincöt állandó süteményünk van. Dobos torta, krémesek és a mentes sütik mindig vannak.

Mit szoktak kihangsúlyozni a cukrászdával kapcsolatban?

–Ami nekem jól esett, az első hetekben, mikor azt mondták „Na végre, van egy Siklóshoz méltó cukrászda”! A Dobos tortánkra azt mondják, hogy a környéken a legjobb. A belga csokisra, hogy szuper jó! A fagyink is különleges, próbálunk egyedi dolgokat készíteni. Azt vettem észre, hogy vendégeink is kezdik átértékelni a dolgokat, nem nagyot szeretnének enni, inkább minőségit, finomat!

A városban található többi vendéglátó egységgel milyen a kapcsolata?

–Nagyon jó! Annak örülök, mikor a többieknek is megy, mert az jó a városnak, jó jel, azt jelenti, van élet Siklóson. Nem látok konkurenciát senkiben! Azt vallom, hogy mindig egyedit kell csinálni, és amit csinálsz, azt szívből és jól csináljad. Annak működnie kell!

Még mindig megtalálja a szakma szépségét?

–Nem mondom, hogy fáradok! Még mindig lelkes vagyok! Szeretek az emberekkel foglalkozni!

Mi az a plusz, amit csak itt kapott meg Siklóson, sehol másutt?

–Az emberek itt barátságosabbak. Azonnal elfogadtak Siklóson. Szeretik ezt a cukrászdát! Most lesz három éve, hogy megnyitottunk! Nagyon örülök, hogy itt vagyunk!