Kezdőlap Interjú A veszélyhely...

A veszélyhelyzetben is pontosan megtervezték a siklósi fejlesztéseket

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pontosan megtervezett menetrend alapján, elfogadott 10 éves fejlesztési program mentén készült az új siklósi városvezetés arra, hogy a 2021-ben új fejlesztési lehetőségek nyílnak meg. Az utakra, a járdákra is áldoznának, de kiemelt cél – többek között – az ipari park és a vár komplex fejlesztése – mindezt a város első embere, Riegl Gábor mondta el lapunknak.

Milyen időszak elé néz a város a következő hónapokban, hetekben?

Abban bízunk, hogy az oltások ütemezésével lehetőségekhez képest márciusban, áprilisban el tudunk jutni a nyitáshoz. Már készülnek azok a dokumentumok, amelyek az előttünk álló európai uniós pályázati ciklusra beadandó projektjeinket tartalmazzák, ezekről folyamatosak az egyeztetések a megyei önkormányzattal és a minisztériumokkal is. Közben készül az idei év költségvetése, amit szeretnénk hamarosan elfogadni. Elsősorban a munkahelyek a megőrzésére, a munkavállalók megtartására kell fókuszálnunk. A helyi vállalkozók és a rászorultak támogatása kiemelt célunk. Az iparűzési adóval kapcsolatos bevételkiesés kapcsán várjuk a kormányzati kompenzáció részleteit, de addig is kezeljük a város gazdasági, pénzügyi helyzetét. Az időseket, a kultúrát is támogatjuk, de a kötelező feladatainak ellátása sem szenvedhet csorbát. Kisebb önerős fejlesztéseket is szeretnénk megvalósítani a 2021-ben.

Milyen tavalyról az idei évre áthúzódó munkák vannak még?
Több projekt átadására készülünk, hiszen csupán téli üzemeltetésre adtuk vissza a máriagyűdi körforgalmat a Magyar Közútnak, a projekt végleges zárása márciusban esedékes. Zajlik a Polgármesteri Hivatal átalakítása, ezt is szeretnénk mihamarabb befejezni. Nyárra tervezzük a Zöld város-projekthez kapcsoló fejlesztések befejezését, valamint a Mohácsi Tankerületi Központ által bonyolított két általános iskolánk – a Kanizsai Dorottya és a Batthyány Kázmér iskola – felújításának befejezését. A Dózsa György utcai óvodának új sportpályával való bővítése az év közepére fejeződik be. Mindezek mellett új parkolókat építünk önerőből – például a piac környékén – , illetve a START Munkaprogram keretében járdaépítést tervezünk. A Siklósi Kórház előtti gyalogátkelőhely fejlesztését szintén megvalósítjuk.

Ezek voltak a jelenleg is futó projektek, de milyen újabb fejlesztésekben gondolkodnak?
Várhatóan a 2021-27 közötti uniós finanszírozási ciklus első pályázati felhívásai februárban, márciusban már megjelennek, onnantól kezdve folyamatosan adjuk be a pályázatokat azokra a projektekre, amiket az elfogadott gazdasági programunk, illetve a fejlesztési tervünk már tartalmazott. Terveink között szerepel az ipari park fejlesztése, az óvodák, illetve a bölcsőde felújítása, az egészségügyi alapellátásban szintén szeretnénk fejleszteni, a Szolgáltatóházunkat és az előtte lévő közösségi teret rendezni, átalakítani. Máriagyűd nyugati részén az úton egy forgalomlassító szigetet tervezünk építeni, amelyre kész engedélyes tervekkel rendelkezünk. Nagyon fontosnak tartjuk a turisztikai fejlesztéseket, stratégiai célunk a Siklósi Vár komplex fejlesztése, ami az épület mellett a várkertet, és a hozzá kapcsolódó területeket is érintené. A volt ifjúsági tábor területének turisztikai hasznosítása szintén célunk és mivel régóta nem nyúltunk a csapadékvíz-elvezető rendszerhez, e tekintetben is szeretnénk nagyobbat előre lépni.

Márciusig nincs már sok idő, hol tartanak most?
Legkésőbb addigra elkészülnek az előkészítő anyagaink, startra készen állunk, onnantól kezdve – kis túlzással – csak az lesz a dolgunk: pályázni, pályázni, pályázni. Bízom benne, hogy az első projektekről már idén döntenek, mielőbb támogatási szerződéseket szeretnénk kötni és megindítani a kivitelezéseket, akár már 2022-ben.

Mikor álltak neki ennek az előkészítő munkának?
Gyakorlatilag az egész előző évben már ezen dolgoztunk, gondolkodtunk. A húzóprojektjeink tervezése elindult, a költségeik számítása zajlik jelenleg gőzerővel. Az elfogadott gazdasági programunknak megfelelő célokkal összhangban a tervezés első mozzanata az volt, hogy a testület elfogadta azt az 5+5 éves fejlesztési tervet, ami meghatározza a főbb elemeit Siklós 2030-ig tartó időszakának. A költségvetésben külön áldoztunk a tervezésre forrást, hiszen a vírushelyzet kezelése mellett tudtuk, hogy el kell kezdenünk építkezni is, lévén 2021-ben új lehetőségek nyílnak. Szerződést is kötöttünk egy erre szakosodott tervezőcéggel, amely elkezdte a munkát, egyeztetések indultak meg az érintettekkel: az ipari park tekintetében a bent lévő vállalkozásokkal, a közműcégekkel, az óvoda és bölcsőde vezetőivel és így tovább. Mivel ezek időigényes feladatok, ezért szerettünk volna mindent jól előkészíteni. A tervezés nem állt meg, hiszen az idei költségvetésünkben is különítünk el erre a célra egy jókora összeget azért, hogy az újabb és újabb pályázati lehetőségekre gyorsan tudjunk reagálni.