Kezdőlap Interjú A pécsi direk...

A pécsi direktor siklósi szála

Lipics Zsoltot, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját nemrég a Gasztro és Borbarátnők Borrendje tiszteletbeli tagjává választotta. Bár tősgyökeres pécsi, második otthona Siklós, hiszen felesége innen származik, és gyakran látogatnak a városba. Pontosan emlékszik az első alkalomra, amikor a településen járt, szerinte a változás azóta szembetűnő, a borok pedig egyre finomabbak. Ahogyan fogalmaz, jó úton halad a város, persze mindig lehet továbbfejlődni. Ezzel kapcsolatban felajánlotta szakmai segítségét Siklós város vezetésének.

Mit szólt a Borrend avatáshoz? Meglepte a hír?

–Nagyon meglepődtem, hogy rám gondoltak, ugyanakkor rengeteg ismerősöm van, aki siklósi. Apósom is borász, feleségem innen származik. Arra gondoltam, talán ezek is közrejátszottak, ugyanakkor régóta kulturált borfogyasztó vagyok. Van némi affinitásom a témához, tudom, milyen ételhez milyen bor illik. Látom apósomat, hogyan készíti a borait, így erre is van rálátásom, és jól ismerem a borvidéket!

Mi kell ahhoz, hogy valaki borkedvelő legyen? Nyitottság?

–Szerintem igen. Nem árt, ha tisztában van azzal, hogy ez mennyire komoly feladat, és milyen elhivatottnak kell lenni ahhoz, hogy jó borokat készíthessen az ember. Főleg, ha A-tól Z-ig foglalkozik vele, a telepítéstől kezdve egészen a palackozásig. A mai napig úgy fogyasztom a bort, hogy mindig gondolok erre. Hogy mennyi tehetség, elszántság és szorgalom van egy-egy palack borban!

Önnek milyen típusú borok tetszenek? Van esetleg siklósi kedvenc?

–Nyáron rozét iszom, télen pedig vörösborokat: merlot-t, kékfrankost. A könnyebb vörösborokat szeretem, húsokhoz ritkán nagyobb alkoholtartalmúakat is fogyasztok. Az oportó a kedvencem, apósomnak is kiváló oportója, azaz portugieser-e van.

Mit gondol Siklósról, hogyan fejlődött a turizmusát, beruházásait és kultúráját tekintve, akár a régión, akár az országon belül?

–Azt látom, hogy ott van a csodálatos vár, a városvezetés és a várkapitány magas színvonalon és nagyon elszántan foglalkoznak azzal, hogy az épület turisztikáját újraélesszék. Régen szálloda és étterem is működött benne. Buszokkal jöttek az ország különböző tájairól, hogy meglátogassák. A jelenlegi vezetés komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a látogatók számát növeljék. Siklós szép város jó adottságokkal. Azt kicsit sajnálom, hogy amikor el kellett dönteni, hogyan hívják a borvidéket, akkor simán csak Villányinak nevezték el. A siklósi szó, az olaszrizlinggel kapcsolatban is kicsit elsikkadt. Ez nagyon sokat jelenthetett volna. Villány a pincesorral előrébb tart. Jobban össze kellene fogniuk a környező településeknek és közös csomagokat ajánlani! Ebben lehetne még fejlődni!

Van valamilyen ötlete a rendezvényekkel kapcsolatban?

–Rendezvényekhez pénz kell, itt is komoly előrelépéseket látok! Színházigazgatóként azt tudom mondani, hogy mi is látjuk: nagy érdeklődés mutatkozik a nyári színházi előadások iránt. Történtek kísérletek erre Siklóson is. Szerintem kulturális tematikában össze lehetne fogni Péccsel. A Kinizsi a nép fia előadás nagyon népszerű volt, véleményem szerint ezt a szálat lehetne folytatni. Akár Pécsről csábítani a nézőket. A város lakosságának számához mérten Siklós nem áll rosszul. Vannak bulizósabb és magasabb kulturális élményt nyújtó rendezvények is. A város vezetése fiatalemberekből áll, akik nagyon agilisek, nyitottak.

–Emlékszik az első alkalomra, mikor Siklóson járt? Mi maradt meg abból az emlékből?

–Természetesen. Most volt a huszonötödik házassági évfordulónk, előtte három évvel találkoztunk először. Pontosan emlékszem arra a pillanatra, amikor a párom elvitt a szüleihez. Nagyon izgultam, hogy fogadnak majd? Milyen lesz ott a hangulat? Kíváncsi voltam, hol laknak? Nagyon jól sikerült az első találkozás, azóta sokat jártam és járok Siklósra. Nagyon szép városnak tartom.

Mi a véleménye arról, hogy sokan elköltöznek Budapestre, külföldre, mondván, hogy kevesebb lehetőség van helyben, vidéken! Ön is így gondolja?

–Mindig sajnáltam, ha egy helyi ember elköltözik. Jómagam pécsi vagyok, mindig is itt éltem. Engem meglep, ha valaki nem találja meg a számítását. Aki szeret, akar, akkor tud is dolgozni! Akár Siklóson! Úgy gondolom, ha valakit az anyagiak motiválnak, akkor fel tud építeni egy vállalkozást, hogy boldoguljon! Erre is számtalan példa van a városban!

Mi az a három dolog, ami Önnek eszébe jut a városról?

–A vár, olaszrizling és a fürdő. És a Tenkes kapitánya. Akkor 3+1.