Kezdőlap Interjú A Parlamentbe...

A Parlamentben is megtalálhatóak a siklósi mester munkái

Egy kézműves terméknek lelke és története van. Minden egyes darab egyedi, eredeti, maximális odafigyeléssel készül. Szántó Ákos szíjgyártó mesterségét a Siklósi Települési Értéktár Bizottság Helyi értékké nyilvánította. Ákos országosan ismert és elismert a szakmában, termékei számos helyen megtalálhatóak határainkon kívül is. De honnan jön az ötlet egy huszonéves srácnál, hogy ezzel foglalkozzon? És mennyire nehéz a mai világban egy ilyen ritka mesterséggel boldogulni?

Hogyan találtál rá erre a régi hagyományokkal rendelkező szakmára? Mikor vált biztossá, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

-Miután az eredeti szakmámhoz nem vonzódtam (vízügyi technikus), döntéskényszerbe kerültem. Édesapámnak voltak lovai, én is szerettem a lovakat, így jött szóba a szíjgyártó mesterség. Nem akartam alkalmazott lenni, ebben a szakmában pedig a magam ura lehetek. 1995-től 1998-ig tanultam egy mesternél, utána váltottam ki az ipart, huszonnégy évvel ezelőtt. Mivel nagyon szeretem csinálni, számomra ez nem munka, inkább hobbi.

Hogyan választ magának mestert valaki? Mik a főbb szempontok?

-Általában ez a szakma apáról fiúra száll. Hála a Gondviselésnek, elsőre megtaláltam a legjobb mestert, aki mind szakmailag, mind emberileg a fejlődésemet szolgálta. Három évre leköltöztem az Alföldre, Kistelekre, ott tanultam meg az alapokat. Egyszer sem gondoltam úgy, hogy abbahagyom, mert tetszett a szakma. Ő intézte el azt is, hogy le tudjak vizsgázni, és papírom legyen róla. De megemlítem Nepp Dénest is, aki önzetlenül segített.

Milyen eszközöket, szerszámokat készítesz pontosan?

-Elsősorban lószerszámokat gyártok a hazai és a külföldi fogathajtók számára. De a kiváló minőségű bőrből számos hasznos és egyedi terméket készítünk. Próbálunk minden igényt kielégíteni. Gyártunk egyedi öveket életre szóló garanciával, valamint étlapot, kulcstartót, hintát, fotelt. Megtisztelő volt, hogy amikor a Parlamentben a Delegációs termet felújították, engem kértek fel a székek ülésének díszbőrözésére.

Mi a fontos számodra? Milyen legyen az a szerszám, amit te készítesz?

-Tökéletes. Első perctől fogva azt néztem mindig, hogy a lónak kényelmes legyen. Ez nagyon fontos, mert ő nem tud szólni, hogy nem jó vagy nem kényelmes, itt meg ott nyom. Korábban bőrből készítettem, de pár éve műanyag szerszámokat készítek. Az előbbiekre nincs akkora igény, és az árak is elszálltak. A műanyagot nem kell ápolni. Bárdos György fogathajtó világbajnok mondta, hogy váltsak, és kezdjek el műanyag szerszámokat készíteni, mert ez lesz a jövő. Akkor Magyarországon csak egy valaki csinált ilyet, most körülbelül hárman-négyen.

Hányan foglalkoznak ezzel a mesterséggel országosan, illetve mennyire nehéz fennmaradni?

-Tíz évvel ezelőtt jó páran abbahagyták, meg kiöregedtek a szakmából. Bár most is vannak vagy húsz, harmincan, de akik komolyan foglalkoznak vele, nincsenek többen, mint tíz fő. Igazából nem vagyunk sokan.

Hogyan váltál ismertté?

-Kezdetben vásárokba jártam, de az igazi áttörést az jelentette, mikor profi fogathajtók kezdtek el a munkáim iránt érdeklődni. Közben folyamatosan zsűriztettem őket, és a legjobb minősítéseket kaptam. Innentől kezdve a termékeim jelentették a legnagyobb reklámot. Azóta készítek fotelt, nadrágszíjakat, régebben étlaptartókat is. Dolgoztam a Parlamentben, mikor a Delegációs termet felújították, én készítettem a székekre a bőrt!

Mit gondoltál, mikor megtudtad, hogy a szakmád bekerült a Helyi Értéktárba?

-Jól esett, hogy helyi szinten is elismerik azt a munkát, amellyel a lovassportban országosan és határon túl is ismertté váltam. Mert itt élek, és szeretem a városomat.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

-A fogathajtó sport szinte évről évre változik, mindig jönnek új dolgok, kihívások, hogyan kell a lószerszámokat még jobbá, praktikusabbá tenni, hogy a lónak még kényelmesebb legyen!