Kezdőlap Időjárás Kicsiben is v...

Kicsiben is védekeznek a klímaváltozás ellen

Drávaszabolcs Község Önkormányzata és a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal konzorciumban 64,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a TOP PLUSZ keretén belül. A fejlesztés célja a Fenyves utca csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítása.

A projekt célja a klímaváltozás okozta negatív hatások mérséklése a csapadékvíz visszatartási elv érvényesítésével. A fejlesztés eredményeként a Fenyves utcának, mint Drávaszabolcs község síkvidéki jellegéből adódó lefolyástalan, illetve legnagyobb mértékben talajvizes területének csapadékvíz elvezetése valósul meg.

A beruházás keretében elkészül műszaki tervdokumentáció, környezeti hatásvizsgálat, vízkárelhárítási terv, valamint Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv alapján elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat kerül kialakításra és felújításra. Ezek mellett a projekt során szemléletformáló oktatás is megvalósul.

A beruházásnak köszönhetően a település belterületének klimatikus és fizikai védelmét szolgáló vízmegtartó és vízelvezető hálózat rekonstrukciója és fejlesztése biztosítja az érintett terület korszerű csapadékvíz-gazdálkodását.

Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke az induló beruházás kapcsán elmondta, a 2027-ig tartó fejlesztési időszakban több mint 3 milliárd forintból újulnak majd meg csapadékvíz elvezető rendszerek Baranya-szerte. „Évek óta érezzük a klímaváltozás negatív hatásait. A villámárvizek miatt pedig felértékelődtek a csapadékvíz biztonságos elvezetését célzó beruházások, mondta a vármegyei vezető. Az a célunk, hogy megóvjuk a lakosokat és az ingatlanokat is a gyorsan lehulló nagy mennyiségű csapadék okozta károktól” – mondta Őri László.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. A projekt 2023 júliusában kezdődik és várhatóan 2024 március-ig befejeződik.