Kezdőlap Hegyhát Ünnepeltek a ...

Ünnepeltek a vásárosdombói otthon lakói és gondozóik

Névadó szentjének emléknapján szentmisével, búcsúval és díjátadóval egybekötött rendezvényt tartottak a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő vásárodombói Skóciai Szent Margit Gondozóotthonban, Margitmajorban.

Az eseményre az otthon kápolnája teljesen megtelt, az egyházmegye hivatalos portáljának beszámolója szerint „jól megfértek benne a szentmisét kerekesszékükből hallgató idős lakók, rokonaik, szociális munkások és ápolók”.

A szentmisét Nyúl Viktor atya, pasztorális helynök celebrálta, jelen volt Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök, Bodor Kornél sásdi plébános és Rosner Zsolt magyarszéki plébános is.

Az ünnepi szentmise homíliájában hangsúlyt kapott a gondozóotthon védőszentjének élete és Ferenc pápa tanítása egyaránt.

„Mert bár a jelenlévők közül sokaknak fizikailag el kellett hagyniuk az otthonukat, nem szabad elfelejteniük, hogy a szívükben megtarthatják azt, illetve itt, a gondozóotthonban új hazára, családra találhatnak és megtapasztalhatják azt is, hogy a keresztény ember sosincs egyedül” – hangzott el. Nyúl Viktor arra is kitért: „Ferenc pápa három dolgot kér tőlünk, azoktól, akik idős, beteg emberekkel találkoznak: először is álljunk meg mellettük, fogjuk meg a kezüket, és ezzel fejezzük ki a szeretetünket, másodszor hallgassuk meg őket, harmadszor imádkozzunk értük. Akik pedig ritkábban kerülnek kapcsolatba aggastyánkorú társainkkal, törekedjenek arra, hogy találjanak alkalmat az idősekkel való találkozásra és tanuljanak tőlük.”

Miután a Skóciai Szent Margit Gondozóotthon hangosítását a közelmúltban korszerűsítették, a társalgóhelyiségekben és a kórtermekben is lehet hallani mindazt, ami a kápolnában elhangzott. Így a nehezen mozgó lakók nem csupán a szentmisén vehettek részt képletesen, hanem azon a díjátadón is, melyben fontos szerepük volt: a gondozóotthon hagyományaihoz híven 2011 óta, évről évre a bentlakók és az ott dolgozók titkos szavazással döntenek arról, hogy kik kapják meg az Év gondozója-díjakat.

Schäffer Zsuzsanna, az intézmény igazgatója az idén Nyúl Viktor atyát kérte fel a kitüntetések átadására, melyeket Furák Tiborné, Szabó Anikó és Erős Szilveszter kapott. Elismerő oklevelet vett át az egyházmegye híradása szerint Kasza Hajnalka és Takó Szilvia.

TéBa/Pécsi Egyházmegye