4 C
Pécs
szerda, április 14, 2021

Az volt az álmunk, hogy legyen egy hely, ami a miénk…

Ez is érdekes lehet

Egyre több vállalkozás esetében tapasztalható, hogy még a járványhelyzet ellenére is elégnek bizonyul egy szuper ötlet vagy egy lehetetlent nem ismerő páros, és a siker borítékolható. Két sásdi vendéglátóegységet mutatunk be két részben, ahol a vállalkozó kedvű tulajdonosok rácáfoltak arra az állításra, hogy a pandémia idején lehetetlen egy új étterem, illetve büfé sikeres működtetése.  

A Kaposvári úton található Retro Büfét egy ilyen pár üzemelteti. Komáromi-Szeifert Szabina és Komáromi Zoltán kéz a kézben vitték sikerre a régóta kihasználatlan, elhanyagolt állapotban lévő helyet. Ahogyan ők fogalmaztak, augusztusban még maguk sem hitték, hogy ebből a tervből bármi is lehet.

Már a büfé megszületése előtt is a vendéglátóiparban dolgoztak, utolsó munkahelyük épp a koronavírus járvány miatt szűnt meg. Szabina elárulta, hogy mindig is vágytak arra, hogy saját helyük legyen, és így ne függjenek senki más akaratától. Az önkormányzati tulajdonban lévő kis ingatlanra egy újsághirdetésben bukkantak rá. Megnézték, majd úgy döntöttek, kibérelik. Eleinte lehetetlennek tűnt egy vendéglátóhely létrehozása, hiszen a szennyvízelvezetés nem volt megfelelően kialakítva. Az illemhely kérdése is megoldatlan volt, azonban az üzemeltetéshez erre mindenképpen szükség volt. Végül az önkormányzattal együttműködve elhárították ezeket az akadályokat, így elindulhatott a tervek megvalósítása.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mit is kellett kicserélniük, szinte egyszerre válaszoltak: „Gyakorlatilag mindent!”. Aki az átalakítás előtt járt a buszmegállóban, az tudhatja, hogy milyen állapotból hozták vissza a büfét. Új vezetékeket szereltek be, kicserélték a bútorokat, és a fal is szép burkolatot kapott. A beszerzett eszközök minőségén is látszik, hogy Zoliék tapasztaltak a vendéglátós szakmában.

Így nézett ki a már felújított büfé, még a használatba vétel előtt

A büfé – az egyre keresettebb – street food-jellegű ételeket vette fel kínálatába: gyrost, melegszendvicset, hot dogot. Szabina szerint a népszerűség oka, hogy a vendégek gyorsan (és lehetőleg olcsón) akarnak valami finomat enni. A rohanó hétköznapokban gyakran nincs ideje az embereknek arra, hogy leüljenek egy étterembe ebédelni. Erre nyújtanak megoldást a büfék.

A Retro Büfé legnépszerűbb étele egyértelműen a gyros. Nagyjából másfél órát beszélgettem Zoliékkal, ez idő alatt legalább három gyros tálat, illetve pitát készítettek az éhes vásárlóknak. A sors fintora, hogy Szabina eleinte egyáltalán nem akarta, hogy ez az étel szerepeljen a kínálatban. Zolitól  ugyanis megtudtam, hogy a gyroshús készítése speciális eszközöket, illetve különös szakértelmet is igényel. Bár csak pár hónapja indult a büfé, az eddigi rendelések 99 százalékát a gyros tette ki. Szinte hihetetlen, de egy nap alatt általában elfogy egy tömb hús (ami nagyságrendileg 30 kg). Van, hogy ez sem bizonyul elégnek, aki a késő délutáni órákban látogat a büfébe, olykor szomorúan konstatálhatja, hogy már nincs lehetőség egy finom gyros tál elfogyasztására.

A járványhelyzet szerencsére nem befolyásolja a büfé működését, hiszen a street food lényege éppen az, hogy az ételeket elvitelre készítik. Igény mutatkozott a kiszállításra is, így erre is megteremtették a lehetőséget. Jövőbeli terveik között szerepel néhány asztal és szék elhelyezése is, amint a helyszíni fogyasztást engedélyezik. A kínálatot igyekeznek majd gyakran változtatni, több újdonsággal is készülnek, hiszen nem szeretnék, ha unalmassá válna a kínálat. Azzal azt hiszem minden látogató egyetért, hogy legyen bármilyen változtatás is, de gyros mindig szerepeljen az étlapon!

Retro Büfé

7370, Sásd, Kaposvári út 3.

Hétfő-szombat: 6.00-19.00

Legfrissebb hírek