Kezdőlap Gazdaság Több száz mil...

Több száz milliós fejlesztések indulnak ezen a baranyai kistelepülésen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kétújfalun ünnepélyesen szerdán indulhatott el az a fejlesztési projekt, amelynek keretében a település iskolája, és annak tornaterme újulhat meg közel 345 millió forintnyi pályázati pénzből – erről Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője, Klózer Gyula polgármester és Bognár László, a Szigetvári Tankerületi Központ vezetője tartott sajtótájékoztatót. És nem ez az egyetlen komoly projekt az alig 700 lelkes községben…

A település önkormányzata által TOP-forrásra beadott pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásra érdemesnek ítélte, aminek következtében 345 millióból valósulhat meg a Dél-Zselic Általános Iskola Kétújfalui Konrád Ignác Általános Iskolája fejlesztése.

Ennek keretében azbesztmentesítésre, az intézmény és a tornaterem energiahatékonysági fejlesztésére, hőszigetelésére, nyílászáróinak cseréjere, a fűtési rendszer korszerűsítésére, valamint napelemek telepítésére kerül sor. A Szigetvári Tankerületi Központ pedig a Magyar Falu Programra nyert el további 37 milliót a tornaterem acélszerkezetének, villamoshálózatának, világításának korszerűsítésére és belső megújítására.

A kivitelezést a közbeszerzési eljáráson nyertes O és R Kft. végzi, a munka befejezése 2022 áprilisában várható. Az iskolába nyolc településről járnak be diákok, így nemcsak a falu, hanem a mikrotérség számára is jelentős lépés ez a projekt.

– Egy fejlesztéssorozat indult a településen: közel ötmillió forintból új játszótér épül majd az óvodánál, már egy olyan elnyert pályázattal rendelkezik a község, amelynek célja a bölcsőde kibővítése, felújítása, ez egy 167 milliós program – mondta Nagy Csaba parlamenti képviselő.

Mindezek mellett a Magyar Falu Program keretében a református közösség is 21 milliót nyert el felújításra, az orvosi rendelő eszközbeszerzésre kétmilliós támogatást kapott és útfelújításra 10 milliót fordíthatnak a településen. Ez utóbbi mellett Hobol és Kétújfalu között az országút egy jelentős része is megújult.

Nagy Csaba kitért arra, hogy a község, az iskola, a tankerület vezetőinek összefogásával, velük összhangban sikerült mindezeket a fejlesztéseket megvalósítani, ezért is nagyon fontos az együttműködés a döntéshozók között.

Azt is hozzátette, hogy már azon is dolgoznak Klózer Gyula polgármesterrel, hogy az óvodát miként lehetne kibővíteni, mivel megnőtt az igény erre is: jelenleg ugyanis ott tartanak, hogy 15-20 gyermeknek kellene még férőhelyet biztosítani.