Kezdőlap Gazdaság Nyugati orszá...

Nyugati országokba is készítenek kesztyűket az ormánsági munkahelyen

A pécsi székhelyű Bene-Kesztyű Kft. egy családi vállalkozás, amely 2022 őszén indította új telephelyének működését Sellyén. Az ügyvezető elmondása szerint a választás egyértelmű volt, hiszen valaha folyt már kesztyű gyártás a városban. Érdekesség, hogy a Formula 1-es hétszeres világbajnok Michael Schumacher számára is Sellyén varrtak egykor motoros kesztyűt – számolt be Nagy Csaba parlamenti képviselő az oldalán.


A Bene-Kesztyű Kft. tevékenysége széleskörű: divat-, sport- és hatósági kesztyűket, valamint derék- és nyakmelegítőket, cipő védőket és táskákat is készítenek különböző üzemeikben. A cég a nemzetközi piacon van jelen, aktuálisan főként osztrák és német megrendelőinek igényeit szeretnék kielégíteni. Ezért volt szükség új telehely megnyitására, amelyet Sellyén, egy önkormányzati tulajdonú, felújított ingatlanban rendeztek be.

A város örömmel fogadta a cég megkeresését, hiszen mindegy egyes újonnan létrehozott munkahely számít. Jelenleg 9 fő dolgozik az üzemben. Egyujjas katonai kesztyűket gyártanak, mely védelmi célt szolgál bőr- és textilkombinációval. Ez ideális arra is, hogy a betanulás alatt lévő hölgyek elsajátítsák a gépismeretet, varrodai műveleteket. Az ügyvezető elmondta, hogy hosszú távra tervez Sellyén, ezért határozatlan időre vette bérbe az önkormányzati ingatlant.

Nagy Attila, sellyei polgármester egy korábbi település testületi ülésen elmondta, hogy a cég ügyvezetője Bene János kereste meg őket azzal, hogy számukra alkalmas ingatlant találjanak meg, végül abban maradtak, hogy az egykor kocsmaként működő önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanban alakítják a kesztyűüzemet.

Bene János 1969 től 2004 ig a Pécsi Kesztyűs Bőrdíszmű Szövetkezetben dolgozott különböző beosztásokban: volt oktató, technológus, osztályvezető, műszaki vezető, és 10 évig volt a szövetkezet elnöke is. Később egyéni vállalkozóként folytatta tevékenységét. Svédországból Németországból, Olaszországból és Ausztriából is vannak vevőik, korábban Amerikából és Angliából is érkeztek megrendelések. Családi vállalkozásként működnek, a menedzsmentet is a család tagjai látják el. Pécsen egy központ üzemük van, de a megrendeléseiket szerették volna teljesíteni, amihez szükség volt a kapacitásbővítésre.