Kezdőlap Gazdaság Nagyon várják...

Nagyon várják már az új falubuszt

Felújították az önkormányzat tulajdonában lévő utat, amelyre azóta nagyon vigyáznak, valamint a Magyar Falu Programnak köszönhetően új falubusz is érkezik majd Marócsára.

Az apró, mindössze 74 fős zsáktelepülés Sellyétől északnyugatra fekszik. Az oklevelek 1332-ben említették először, a 19. században az akkor csupa faházból álló Marócsa leégett, a falu földesura, Draskovics gróf pedig 1886-ban iskolát építtetett ide.
Az utóbbi egy-két évben két jelentősebb beruházást is meg tudtak valósítani Marócsán, köszönhetően a Magyar Falu Programnak, amelynek keretein belül több mint 42 millió forintot nyertek pályázati úton.

– Az erdészet, a fát szállító teherautók tönkretették a belterületi utat, nagy szükség volt a felújítására – mesélte Berta Jenőné, Marika néni, aki immár 20 éve a falu polgármestere. – Most nagyon jó állapotban van az út, vigyázunk is rá, korlátoztuk a forgalmat, nem engedünk rá nehéz járműveket.

Miután Marócsa egy apró zsáktelepülés, amelyen nehézkes a közlekedés, nagy segítséget jelent a falubusz. A jelenlegi jármű kezd elöregedni, ezért pályáztak a cseréjére.

– Nagy örömünkre ezt a pályázatot is megnyertük! Az új busz egyelőre nem érkezett meg, de nagyon várjuk már. A falu lakosságának hatvan százaléka idős ember, nyugdíjas, s miután nagyon ritkán jön felénk a menetrendszerinti járat, nagy szükség van a falubuszra, hogy a sellyei gyógyszertárba, az óvodába, iskolába eljussanak a marócsaiak. Ha ez nem lenne, sokan nem igazán tudnának közlekedni – mondta.

A fejlesztéseknek ezzel még nincs vége! Amint azt Berta Jenőnétől megtudtuk, beadták a pályázatot az elég rossz állapotban lévő Művelődési Ház felújítására, továbbá pályáztak arra, hogy a temetőben új kolumbáriumot építhessenek.

K. Mayer András