Kezdőlap Gazdaság Milliárdon fe...

Milliárdon felüli fejlesztés lesz idén Siklóson

A tavalyi év nehézségei 2023-ra is rányomják bélyegüket, ennek ellenére Riegl Gábor Siklós város polgármestere bizakodóan tekint előre. Véleménye szerint meg tudják valósítani a terveiket, és egyetlen pályázat sem szenved kárt.

2022 decemberében karácsonyi ajándékként érkezett a hír, hogy a még el nem bírált és beadott pályázat is támogató döntést kapott, összesen 1,3 milliárd forint értékben. Az általános iskolák felújítása után tehát folytatódik a fejlődés, és új beruházásokkal gazdagodik a város. A tavalyi év legnagyobb kihívása természetesen az energiaválság volt, ami idén is érezteti majd hatását, és nem várt feladatokat, illetve költségeket ró a városra.

–Ha előretekintünk 2023-ra, akkor az év arról fog szólni, hogyan tudjuk az alap és kötelező feladatokat ellátni, illetve hogyan tudja a város a magas energiaárakat kigazdálkodni? Arra készülünk, hogy idén is minden kötelező feladatot el fogunk látni, azokat pedig, melyek nem kötelező jellegűek, visszafogjuk.

Riegl Gábor polgármester véleménye szerint nagyon időben hozták meg ezeket a racionalizáló döntéseket, az elmúlt évek nehézségei soha nem látott rugalmasságra tanították a képviselő-testületet és a hivatal dolgozóit. Reméli, hogy nem kell majd drasztikus lépéseket megtenniük. A turizmus tekintetében is bizakodó a polgármester:

–Nyilván szűkebben és visszafogottabban, de meg fogjuk tartani a nagyobb rendezvényeket! Akár a programokat, akár a pályázatokat nézzük, egyetlen egyet sem szeretnénk elengedni. Igyekszünk úgy alakítani az anyagi forrásainkat, hogy erre ne kerüljön sor.

Az év végén elnyert pályázatok több területet is érintenek. Majdnem 270 millió forintból aktív turisztikai park épül Siklós és Harkány között, a kerékpárút mellett. 350 millió forintból megvalósul az a beruházás, mely az elkerülő út mellett, a máriagyűdi és a vokányi körforgalom közötti hiányzó kerékpárútszakaszt valósítja meg. A Thermal Spaban 360 millió forintból megújítják a medencéket és környezetüket, egy játszóteret építenek, illetve korszerűsítik a vendégfogadó rendszert. 150 millió forint értékben az egészségügyi alapellátás fejlesztésére kerül sor: az orvosi ügyelet épületének felújítása, parkolók kialakítása és eszközök beszerzése történik majd.

Az Idősek Klubjának épülete 150 millió forintból újul meg: energetikai korszerűsítést, területrendezést, akadálymentesítést és belső felújítást végeznek majd. A volt TESZ Székház energetikai korszerűsítésére (nyílászárók cseréjére, falak, födém szigetelésére és fűtés korszerűsítésére) 28 millió forintot nyert Siklós önkormányzata.

Nem lesz könnyű az év, de Riegl Gábor polgármester megerősítette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a település fejlődése tovább folytatódhasson.