Kezdőlap Gazdaság Légkondis, mo...

Légkondis, modern buszokat kapott Nyugat-Baranya

Új Credobus Econell és Inovell típusú buszok állnak forgalomba a Volánbusz baranyai járatain, amelyeket csütörtökön adtak át a megyeszékhelyen. Az összesen 1,37 milliárd forintba kerülő 22 busz a Volánbusz járműfiatalítási programjának keretében érkezik a megyébe.

A Baranyában szolgálatba álló Credobus Econell 12 típusú buszok alacsony belépésűek és 75 utas szállítására alkalmasak. Az ebből a típusból érkező 20 autóbusz légkondicionált, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként egy USB-csatlakozóval a mobil elektronikai eszközök töltésére. A járműveket EURO 6d emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

Az új buszokkal a megyében jellemzően a Pécs-Bonyhád, Pécs-Siklós, Pécs-Mohács és a Pécs-Komló „gerincvonalakon” és az ezekhez kapcsolódó részviszonylatokon találkozhatunk majd.

Nagy Csaba, Nyugat-Baranya országgyűlési képviselője a buszok csütörtöki ünnepélyes átadóján örömét fejezte ki, hogy Siklós és a megyeszékhely között az új Credo buszokkal tudnak közlekedni a közösségi közlekedést igénybe vevők. A képviselő elmondta, hogy örömteli az is, hogy MÁV és Volánbusz mára olyan egységes szakmai irányítás mellett működik, amely összehangolja a társaságok működését, ezzel is javítva a szolgáltatási minőséget. Hozzátette, hogy a Baranya megyei autóbuszpark bővítésének vonatkozásában nagyon fontos volt az, hogy magyar embereknek munkát adva, hazai gyártású autóbuszokat tudott beszerezni a Volánbusz.

További két új Credobus Inovell 12 Pécs-Mohács-Baja viszonylaton közlekedik majd. A szintén a Kravtex Kft. által gyártott, EURO 6d környezetvédelmi besorolású járművek 73 utas szállítására alkalmasak, utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utastérben USB töltőpontokkal is rendelkeznek.

Az eseményen dr. Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője, dr. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója is felszólalt. A vezérigazgató szerint a falvakban élők számára gyakran az egyetlen közlekedési lehetőséget jelentik a buszok, amelyek Baranya megyében több mint 280 kistelepülés lakói számára teszik lehetővé a közlekedést. A forgalomba álló, összesen 1,37 milliárd forint értékű 22 új autóbusz éves szinten csaknem 5 millió utas számára nyújt biztonságos és minőségi szolgáltatást.

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a most érkezett járművekkel együtt összesen már 42 darab új autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben.