Kezdőlap Gazdaság Költöznek az ...

Költöznek az első bérlők a felújított önkormányzati ingatlanokba

Nem csak a siklóis belváros épületeinek homlokzata újul meg, a város több pontján bérlakások épülnek, illetve korszerűsítik őket, egyrészt a szociális, másrészt pedig a szakmai bérlakások. Riegl Gábor polgármester szerint igyekeznek megtenni mindent annak érdekében, hogy minél több bérlakás álljon rendelkezésre, ezzel is segítve a helyiek lakhatását.

Miért tartotta fontosnak az önkormányzat a saját tulajdonban lévő bérlakások felújítását? Melyek ezek az ingatlanok?

–Azt tapasztaltam, hogy a lakhatási szokások teljesen átalakultak, az emberek, akik korábban jobban ragaszkodtak a saját tulajdonú ingatlanokhoz, inkább lakást bérelnek. Sajnos, az önkormányzati ingatlanok is, melyek korábban bérlakásként működtek, igen rossz állapotba kerültek. Nem huszonegyedik századi környezetet biztosítottak. Ez ösztönzött minket arra, hogy próbáljuk meg a szociális bérlakásokat felújítani, ennek az egyik szelete volt a Váralja-projektünk, melynek kapcsán tizennyolc önkormányzati bérlakást tudtunk megújítani. Ez a város tulajdonában lévő közel hatvan lakás majdnem harminc százaléka. Modern körülmények tudják fogadni az oda beköltözőket.

Hogyan kívánták megoldani, mérsékelni a bérlakások iránti növekvő igényt?

– A bérlakásokra vonatkozó lakossági igényt láttuk, de nem volt ilyen pályázati lehetőség, program, ezért elkezdtük felmérni azokat az ingatlanjainkat, amik korábban bérlakásként szolgáltak, de hosszú évek óta lakatlanok voltak. A városnak bevétele nem származott belőle, viszont tennivalója annál több. Ilyen volt a Dózsa György utca 42-es számú épület, ahol egy életveszélyes házat bontottunk el és helyén társasházat sikerült felépíteni. Ezt kiajánlottuk ingatlanfejlesztőknek, ilyen konstrukcióban valósult meg, ahogyan a Gyűdi úti épület is, mely korábban nem volt az önkormányzat tulajdonában.

Mi volt a célja az önkormányzatnak az ingatlan megvásárlásával?

–Azzal a céllal vásároltuk meg, hogy egy jó társasház alakuljon ki. Nekünk nem a továbbértékesítés volt a célunk, hanem az, hogy elinduljanak a fejlesztések és ebből az önkormányzat is profitáljon. Hogy olyan új bérlakásokat alakítsunk ki, amire a következő 10-15 nem kell költeni, de a másik oldalon a bérleti díjakból bevételünk származzon. Ez a hét lakás következő év első harmadában lesz kész. Az első négy lakásból kettő lett az önkormányzaté, ennél már meg is vannak a bérlők. Novemberben költöznek be. A Gyűdi útinál egy lakás lesz az önkormányzaté.

Kik számára elérhetők ezek a bérlakások?

–Ezek alapvetően nagyobb alapterületű lakások, a fenntartásuk is többe kerül, mint a szociális bérlakásoknak. Olyan szakembereknek tudjuk kiajánlani, akik ki tudják fizetni a havi jövedelmükből a havi bérleti és közüzemi díjakat. A képviselő-testület dönt minden esetben arról, hogy kik kapják meg ezeket a szakember bérlakásokat. Most egészségügyi és rendvédelmi dolgozó tudott ilyen bérlakáshoz jutni.