Kezdőlap Gazdaság Járvány idejé...

Járvány idején sem állt meg a segítségnyújtás az Ormánságban

Még 2018-ban kezdődött meg a „Végtelen lehetőség” elnevezésű, hátrányos térségeket megcélzó program, melynek során az ország öt járásában, egyházi és civil szervezetek közreműködésével valósulhat meg felzárkóztatási célú fejlesztés. A sellyei járás is részt vesz a programban a Katolikus Karitász közreműködésével.

Baranya megye ezen térségére az ország egyik legrosszabb társadalmi-gazdasági mutatói jellemzőek. 38 településének nagy többségét aprófalvak teszik ki, nagy problémájuk pedig a fiatal lakosság folyamatos elvándorlása, aminek következtében a falvak elöregednek, azokban folyamatos az elszegényesedés, a helyi munkalehetőségek erőteljes hiánya pedig csak fokozza az amúgy is nehéz körülményeket.

A Végtelen Lehetőség – Komplex felzárkóztatási modellprogram a Selleyi járásban elnevezésű projektnek egyértelműen létjogosultsága van ebben a térségben; annak keretében a Katolikus Karitász az Ormánság 12 településén segít.

Kisszentmártonban és Tésenyben napi rendszerességgel működtetnek úgynevezett Jelenlét Pontokat közösségi terekkel, szociális ügyintézéssel és sok egyéb segítő szolgáltatással. Csányoszróban és Mailáthpusztán Mobil Jelenlét Pont üzemel – ezeken a helyeken heti rendszerességgel tartanak tanulást segítő programokat és foglalkoznak szociális ügyintézéssel –, Utazó Jelenlét szolgáltatásukkal pedig a járás összes településén igyekeznek segítséget nyújtani a helyieknek: szociális ügyintézéssel és kríziskezeléssel foglalkoznak, de szerveznek kézműves foglalkozásokat, illetve akár családi rendezvények lebonyolításában is segédkeznek.

A felzárkóztatás érdekében végzett tevékenységek széles skálán mozognak, és elsősorban az egyes települések igényeihez igazodnak: szakmai műhelyek, tematikus gyermekfoglalkozások, családok számára rendezett ismeretterjesztő klubok, prevenciós csoportok, gyermekeknek szóló nyári napközis és bentlakásos táborok szervezése. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre és a gyermekek tanulását, felzárkóztatását segítő programokra.

A program célja, mint a fentiekből is kitűnik: a települések további leszakadásának megállítása, a lakosság életminőségének és helyzetének javítása, adott szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása. A helyi közösségekkel történő foglalkozásokkal pedig a fejlettségbeli különbségek kiegyenlítése is cél.

Bár a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozások 2020 őszétől némileg átrendezték az egyes programok szervezésének lehetőségét, a segítségnyújtás nem állt meg: megfelelő szakmai segítséggel, az adott szabályok és előírások figyelembevételével a Karitász munkatársai töretlenül folytatják munkájukat.

„Gyümölcséről ismerszik meg a fa”

A tésenyi kislány, Vera vágya, hogy szemüveg nélkül is jól lássa a világot maga körül. A Karitász segítségével már kétszer kapott szemüveget. Tavaly nyáron a Máltai Szeretetszolgálat támogatásával Tésenybe érkező szemészeti szűrőbuszon megvizsgálták a kislányt, akit onnan egy fővárosi intézménybe utaltak, további vizsgálatra. A fővárosi intézménybe Vera a Karitász segítségével jutott el, és ott a vizsgálat után fantasztikus hírt kapott: egyetlen műtéttel olyan mértékben tudnak a látásán javítani, hogy a szemüveget akár el is elhagyhatja.

Vera története egy a sok közül.

A programban dolgozók számára a feladat természetesen többet jelent annál, mint hogy egyszerűen végrehajtsák a papírra leírt tervet, hiszen a találkozások alkalmával óhatatlanul a közösség, a család vagy egy ember életének részévé válnak. A segítségnyújtás küldetéssé formálódik: reményt és hitet szeretnének adni az itt élők számára, hogy ha ők is akarják, szebbé lehet tenni a holnapot. A jól elvégzett munka pedig mindig meghozza gyümölcsét.

A Katolikus Karitász – Caritas Hungarica segélyszervezetéről és munkásságáról további részletes információkat érhetnek el a www.karitasz.hu weboldalon.

Tóth Alexandra