Kezdőlap Gazdaság Fordulat: fia...

Fordulat: fiatalok költöznek ezekbe a nyugat-baranyai falvakba


A kormány Családi Otthonteremtési Kedvezményeinek valamint a Magyar Falu Program hatásai már megfigyelhetőek Nyugat-Baranyában. Az elmúlt két évben Szigetvár környékén több falu lakossága is fiatalodásnak indult.

Hobol népességének száma ugyan nem nőtt számottevően az elmúlt időszakban, azonban az megfigyelhető, hogy cserélődik a lakossága. Az idősebbek lakásba költöznek a városba, a fiatalok viszont megvásárolják a családi házakat. Az ifjabb generáció növekedése leginkább az óvodában és az iskolában érzékelhető.

-Eddig a környező településekről is tudtunk fogadni gyermekeket az óvodába, azonban tavaly megtelt a létszám a helyiekkel, sőt volt, akit el is kellett utasítani, mert nem volt elég férőhely. Tavaly igény merült fel bölcsődei ellátásra is, melyre azonnal reagálva Nagy Csaba képviselő támogatásával a község pályázatot adott be, melyet el is nyertünk. Terveink szerint szeptemberben már bölcsődét is működtethetünk a faluban – nyilatkozta lapunknak Nagy Balázs hoboli polgármester.

Az érintett településeken megfigyelhető, hogy egyre több házat korszerűsítenek, újítanak fel, ezzel is növelve értéküket, és hozzájárulva a falu képének javításához.

Mozsgón is hasonló tendencia mutatkozik meg. Kovács Zsolt polgármester elmondása alapján itt is megfigyelhető, hogy az eladó házakat fiatal családok veszik meg, ami a családtámogatásokon túl a Szigetvárinál sokkal kedvezőbb ingatlanáraknak és a falu fejlődésének is köszönhető.

-Nem lehet Mozsgón házat venni. Ha eladóvá válik egy ingatlan egy héten belül elkel. Több ismerősöm is szeretett volna ideköltözni, de nagyon nehéz eladó házat találni. Egyre több fiatal költözik ide, ami feltehetően a CSOK-nak is köszönhető. Mióta polgármester vagyok, igyekszem minden lehetőséget kihasználni, ami Mozsgó javát szolgálja. Rendezvények szervezésével, mint a Mozsgói Kakasfesztivál, munkahelyteremtéssel, különböző pályázatokkal próbáljuk vonzóvá tenni községünket, és úgy látom, jó úton járunk – nyilatkozta lapunknak Kovács Zsolt Mozsgó polgármestere.

A faluban is érzékelhető az óvodai, bölcsődei létszámon, hogy egyre több fiatal család választja magának lakhelyéül.
-Hat éve működik nálunk bölcsődei szolgáltatás, de igény volt a kapacitásbővítésre, így egy pályázatnak köszönhetően 2022-től ez meg is valósulhat. Az óvodában újra két csoport működik, ennyire emelkedett a gyermekek létszáma – emelte ki Kovács Zsolt.

Ahogy Hobolban Mozsgón is megfigyelhető, hogy a családi házakat folyamatosan újítják, korszerűsítik. A Magyar Falu Programnak köszönhetően a falvak pályázatok útján újíthatják fel közösségi tereiket, intézményeiket, amely szintén hozzájárul ahhoz, hogy a kisebb települések vonzóbbá váljanak a fiatalok számára.

Horváth Barbara