Kezdőlap Gazdaság A baranyai pé...

A baranyai példa: így lehet százmilliókat spórolni a rezsin

Százmilliókat spórol a 3900 lelket számláló Bóly azon, hogy a dél-baranyai város intézményeit termálvízzel fűtik. A településről más szempontból is példát lehetne venni: amellett, hogy a város sosem volt mínuszban, lakosságarányosan annyi új munkahelyet teremtenek, mint sehol máshol az országban – írja az Index.hu.

A bólyi önkormányzat a település határában fúrt két termálkút 83 fokos vizével fűti a saját intézményeit már 13 éve, ez pedig azt is jelenti, hogy rengeteget spórolnak már évek óta a rezsiszámlákon. A most az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt elszabaduló energiaárak miatt hatalmas segítség ez a városnak.

Több mint egy évtizede pályázott a város arra, hogy a távfűtő rendszerben geotermikus energiát hasznosítsák. E beruházás célja az önkormányzati és egyéb közintézmények fosszilis energiafelhasználásának megszüntetése, a hőigények megújuló energiával, geotermikus energiával való ellátása, ezáltal a közköltségek számottevő csökkentése, környezet állapotának javítása a légköri emisszió mérséklése.

A távfűtő rendszer üzemeltetéséhez szükséges geotermikus energia biztosítása érdekében – mivel az akkori termálkút a vízhozama és hőmérséklete (40 °C) alkalmatlan az ésszerű bővítésre – termelő-visszasajtoló kútpárt fúrattak.

A fogyasztókat távhő vezeték rendszer látja el a szükséges hőenergiával, ill. szállítja a lehűlt termálvizet másodlagos hasznosításra, majd azt követően a visszasajtoló kúthoz.

A 125.000 m3/év termálvíz felhasználásával az akkor fúrt termálkútból nyerhető hőenergia teljes egészében fedezte a távfűtő rendszer fogyasztóinak 19.098 GJ/év hőigényét, továbbá a másodlagos hasznosítás révén a termálvízzel ellátott padlófűtéseket is kiszolgálta. Ezzel az akkori számítások szerint a távhőrendszer fogyasztóinál 685016 m3/év földgáz energiahordozó takarítható meg, az üzemeltetéshez szükséges 58.800 kWh/év többlet villamosenergia igény mellett.