Kezdőlap Gasztro Riczu Tamás B...

Riczu Tamás Borászata újabb kiemelkedő elismerésben részesült

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A siklósi Riczu Tamás borait több alkalommal is beválogatták a TOP 100 magyar borok közé. Így volt ez idén is, de nem ez az egyetlen elismerés, mellyel a borászat 2022-ben büszkélkedhet. Pár hete ugyanis a 2019-es évjáratú Villányi Kékfrankosuk lett az Országház Bora a Kékfrankos fajta kategóriában.

Az Országház bora kitüntető címet hatodik éve adományozza oda a Kárpát-medence legjobb borászainak Kövér László, Házelnök. Célja nemcsak az elismerés, hanem a magyar borok népszerűsítése is. Kilenc kategóriában hirdetnek nyerteseket, fehér, vörös és rozé borok között. A győztes pincészetektől több palackot vásárolnak a különböző reprezentációs eseményekre, és ezeket kínálják vendégeiknek egy éven keresztül. Ez nagy lehetőség a borászoknak, hiszen a magyar és külföldi látogatók jó hírét vihetik a finom nedűnek.

Riczu Tamás második alkalommal indult a megmérettetésen, először három évvel ezelőtt, akkor az előkelő harmadik helyet szerezte meg cabernet franc-jával. Idén pedig sikerült a Kékfrankos kategóriában a legjobbnak lenni.

A borász szerint a 2019-es Villányi Kékfrankosuk sikere a fajta különlegességében rejlik: „Ez a szőlő egy közép-európai fajta, mely hazánkban a legnagyobb területet foglalja el a kék szőlők sorában, és főleg alap borok készülnek belőle. Borunk a bizonyíték arra, hogy egy jól megválasztott termő helyen, a megfelelő termesztési technológiával, illetve terméskorlátozással, jól meghatározott szüreti időponttal és az ideálisan kiválasztott hordóhasználattal vetélytársa lehet a nagy nemzetközi szőlőfajtáknak.”

Az Országház bora elismerő cím Riczu Tamás Borászata számára egy újabb pozitív megerősítés, óriási sikerélmény, és kellő motiváció a jövőre nézve, hogy jó úton haladnak a minőségi borok készítésében.

A lelkes lokálpatrióta hitvallása beigazolódni látszik, hiszen egy korábbi interjúban is kihangsúlyozta, hogy mindig olyan borokat készít, melyeket ő is szívesen elfogyasztana. Ezt, illetve ízlését, kitartását, és a magas minőségre való törekvését most az egyik legnagyobb hazai elismeréssel díjazták.