Kezdőlap Gasztro Riczu Tamás: ...

Riczu Tamás: A borászok között a barátság felülemelkedik a versengésen!

Riczu Tamás szívvel-lélekkel borász, és siklósi. Imádja az otthonát, a munkáját, gondosan ügyel borászata minden területére. Ugyanolyan fontosnak tartja a szakmai elismeréseket, mint a fogyasztók visszajelzéseit. Maga metszi a 7 hektár területen elhelyezkedő szőlőit, soha nem hagyná, hogy ezt a műveletet más végezze helyette. Amit csinál, azt maximális odafigyeléssel és odaadással teszi. Tudatos, eredményes, sikeres.

Milyen a versenyeken a másik oldalon állni? Bírálóként, nem pedig résztvevőként?

-Amikor legelőször a helyi borversenyre meghívtak szakmailag bírálni, mindenképpen kitüntető érzés volt, hogy bíznak bennem annyira, hogy az értékelésben részt vehetek. Ez 2007-ben volt. Nagyon sokat lehet tanulni a borversenyeken, számos bort tud fajtánként, évjáratonként kóstolni a borbíráló. Hihetetlen tapasztalatot lehet szerezni ezzel folyamatosan, mert rögzülnek az illatok, az ízek, melyek emlékezetemben megmaradnak. Fel lehet ismerni fajtajegyeket, évjáratokat, különbségeket. Mikor egyre többet hívtak régiós vagy országos versenyekre, nagyon büszke voltam, és tavaly részt vettem a VinAgora Nemzetközi Borversenyen is. Kitüntetve éreztem magam ezen a rangos rendezvényen, hogy számít a szakmai véleményem.

Melyiket tartja fontosabbnak: a szakmai kitüntetéseket vagy a fogyasztók visszajelzéseit?

-A kettő valahogy egybeforr, mert ha a fogyasztók értékelik a bort, akkor valószínű a szakmai is értékelni fogja, talán az egómnak jobbat tesz ez utóbbi elismerés. Viszont a borász a fogyasztóknak készíti a borát.

A saját ízvilága szerint készíti a borait, vagy figyel a trendekre, a fogyasztók igényeire is?

-Az első pillanattól kezdve magamnak készítettem a boraimat, mindig úgy gondoltam, hogy olyat szeretnék, amilyet én is szívesen fogyasztok. Reménykedtem, hogy a fogyasztók is szeretik majd ezt az ízvilágot, és keresni fogják. Minden borásznak kell, hogy legyen saját stílusa, amely felismerhető. Az utóbbi években nagyon sokszor kaptam olyan visszajelzést, hogy „Tamás kóstoltam az új borod és felismertem a riczus ízvilágát”. Ez számomra a leghitelesebb visszaigazolás.

Milyen az Ön stílusa?

-Kétféle borkategóriáról beszélünk a borászatunkban. Van az alap a klasszikus boraink, melyek reduktív technológiával készülnek, ott a frissességet, a harsány illatot, zamatokat emelném ki. Nem félek magasabb savakkal dolgozni, mind a fehér, mind a vörös kategóriáknál. Ez egy tartós gerincet ad a bornak, mely mellé felépülnek az illat és zamat anyagok, hosszan tartó friss érzetet tudnak kelteni. Szeretem, mikor egy bor kirobbanóan üde! A hordós érlelésű vörösboroknál teljes érettségű szőlőt szüretelünk le, ott a kíméletes feldolgozás során egy bársonyos, lekerekítettebb tanin szerkezetet szeretek a borainkba vinni. A hordóval az érlelési jegyeket szeretem hangsúlyozni. Úgy gondolom, hogy a boraimon nem tolakodik a fa, hanem inkább kiegészíti, fűszeres jegyeket tesz hozzá. Ezekről is felismerhetők a boraim.

Mi lelkesíti évről évre? Mi az, amit ennyi idő után is szeret a borászkodásban?

-A borversenyeken elért eredmény, a fogyasztók pozitív visszajelzései lelkesítenek. A szőlészet-borászat egy alkotó folyamat. Amikor nekiállok szőlőt telepíteni, művelni, már akkor el tudom képzelni, milyen bor lesz belőle. Ennek megfelelően irányítom a szőlő vegetációját, hogy olyan stílusú bor szülessen belőle, amilyet elképzeltem. Ez a tudat motivációt ad nekem mind termelőnek és borásznak. Harmonikusan együtt tudunk élni a természettel, és közösen tudjuk létrehozni a bort, mint produktumot. Inspirál évről évre, hogy a korábbi tapasztalatokat megtartva, esetleg azt a tudást továbbfejlesztve, a minőség megtartása, javítása érdekében mindig új technológiák irányába kutassak.

Véleménye szerint, hol helyezkedik el országos szinten a Villányi borvidék ?

-Lokálpatriótaként egyértelműen azt mondom, hogy az egyik legfontosabb borvidék, sőt, ha vörösborosról beszélünk, akkor azt mondom, hogy a legkiemelkedőbb az országban! Itt indult meg elsőként a rendszerváltás után az a kisüzemi bortermelés, mely példát, irányt mutatott a többi borászatnak. Villány letette a névjegyét az országos borvidékek között a minőségi bortermelésben. A cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot szőlőfajták legkiemelkedőbb termőhelye a Villányi borvidék.

A helyi borászokra mi jellemző: inkább versenytársak vagy barátok?

-Érdekes kérdés, mindenféleképpen versenytársak vagyunk, hiszen ugyanabban a szakmában dolgozunk, de e fölé emelkedik a jó kommunikációs kapcsolat és a barátság köztünk. Gyakran látogatunk el egymáshoz „kóstolgatni” és van több szervezett megbeszélésünk is ahol megosztjuk a tapasztalatokat egymással, közösen gondolkodunk a borvidéki egység és a fejlődés érdekében. Azért a versenyszellem ott van, szeretünk előrébb végezni, mint a kollégáink.

Ha Siklóst be kellene mutatnia valakinek, aki még soha nem járt itt, mit mondana neki?

-Siklóson születtem, és nem éltem még máshol. Természetesen ez a város az otthonom az életem, gyönyörű mediterrán, csendes kisvárosnak tartom és nagyon barátságosak itt az emberek. A város és környéke sok turisztikai látványossággal büszkélkedhet, melyek miatt érdemes meglátogatni Siklóst. Mi itt a természetben a természettel együtt élünk és hihetetlenül vendég szeretőek vagyunk. Ezek nagyon jó és maradandó élményt, kikapcsolódást és szórakozást tudnak nyújtani a hozzánk látogató vendégeknek.

Mik a tervei 2022-re?

-Ugyanúgy folytatjuk az utunkat, csináljuk tovább a szőlőművelést, a minőségi borkészítést. Bízom benne, hogy a természet, az időjárás is ezt engedni fogja. A természet, a borászkodás számomra egy csoda, ezért szeretek sok időt a szőlő területeken tölteni. Öröm látni és végig kísérni a szőlő fejlődését, és ahogy a szőlő kezeim alatt borrá válik. Mindezért hihetetlen hálás vagyok, hogy ez megadatott nekem.