Kezdőlap Gasztro Így működhetn...

Így működhetnek jól pár száz fős falvakban a vállalkozások

Marosi Adrienn hoboli cukrász és férje, Gacska Mihály hentes nagyot álmodtak és meg is valósították, két faluban üzemeltetnek ugyanis két különböző sikeres vállalkozást. Adrienn mesélt lapunknak a siker titkáról és arról mekkora igény van falun is a friss és házi élelmiszerekre.

Adrienn 18 éve üzemelteti cukrászatát Hobolban, így mára már akkora vendégkörrel rendelkezik, hogy folyamatosan kap megrendeléseket a környékről, rendszeresen készít lakodalmakra és rendezvényekre süteményt, de azt sem hagyja cserben, aki hétköznap vágyik valami édességre.

-Hagyományos és mentes süteményeket és tortákat készítek, de rendezvényekre akár rétest is rendelhetnek tőlem. A cukrászüzemem a szüleim családi házának udvarán van, így aki bejön hozzám vásárolni, azt is láthatja, hol készülnek a finomságok. Az emberek szeretik látni, milyen környezetben készül az az étel, ami a családi asztalra kerül – mondta lapunknak.

A házias sütemények nem csak falun aratnak sikert, van olyan vendég, aki már nagyvárosba költözött, mégis visszatér, ha egy ünnepi tortát szeretne vásárolni. Adrienn szállítást is vállal, így a hűtőkocsijával bármilyen távolságba el tudja vinni a termékeket.

– Négy évvel ezelőtt támadt egy új ötletünk. A férjem mindig is hentesként dolgozott és szeretett volna önállósodni, így egy húsboltban gondolkodtunk. Soha nem ettünk bolti húst, saját malacaink voltak, és minden évben disznót vágtunk, ami kitartott a következő télig. Így jött az ötlet, hogy nyissunk egy húsboltot Helesfán, ahol saját magunk által nevelt disznót, malacot és a húsüzemünkben feldolgozott különböző hústermékeket kínálunk. Immáron két éve üzemel, és örömmel tölt el, hogy sikeres – mesélt az újabb vállalkozásukról.

A húsbolt kapcsán a termőföldtől az asztalig elv érvényesül, ugyanis Mihály a saját földterületén termeli meg a takarmányt, amellyel a disznókat eteti otthon, hiszen a sertések a családi ház hátsó udvarán nevelkednek. A göbék folyamatosan ellenek, így saját malachúst is értékesítenek. Így kerülnek a feldolgozó üzembe, majd a húsboltba a valóban friss és házi termékek.

-Kezdetben csak friss és füstölt árut kínáltunk, ám rájöttünk, hogy ha egy családban minden korosztály igényeit ki szeretnénk szolgálni, akkor bővítenünk kell a termékek fajtáját. Egy évig kísérleteztünk, így ma eljutottunk oda, hogy különböző felvágottakat, virslit, főzőkolbászt és egyéb termékeket is előállítunk a húsüzemben, hogy például a kisgyerekek igényeit is kielégítsük, akik nem biztos, hogy szívesen esznek szalonnát – emelte ki.

Felmerül a kérdés, hogy pár száz fős falvakban, hogy lehet sikeresen üzemeltetni egy húsboltot vagy egy cukrászatot, ám Adriennék erre is megoldást találtak, a cukrászatban a hűtőkocsit, a húsbolt kapcsán pedig a húsfutárt.

-Helesfa messze van Hoboltól, és a cukrászatba betérő vendégeim is örömmel vásároltak volna házi hústermékeket, így megoldást kellett találnunk arra, hogy Hobolban is elérhetőek legyenek termékeink. A Húsfutár egy hűtőautó, amellyel Helesfa és Hobol környéki településeken adott napokon megállunk és vásárolhatnak tőlünk. Minden településen van egy kijelölt helyszín, ahol adott időpontban megtalálnak minket a vevők – fogalmazott.

Adrienn elmondása szerint hatalmas az igény a házi húskészítményekre, annyira, hogy nem is mindig tudják azt a mennyiséget előállítani, amire szükség van. Vannak akik kéthetente náluk tartják a nagybevásárlást, nem csak helyiek, Szigetvárról és Szentlőrincről is érkeznek hozzájuk vevők. De olyan is akad, aki Pestre vagy külföldre is magával viszi az itt vásárolt húsárut. Az emberek szívesebben fogyasztanak olyan ételt, amit a termőföldtől az asztalig ugyanannak az embernek a munkája kísér végig. Mindez természetesen hatalmas munkával jár.

„Nem az anyagi részét tartom a legfontosabbnak, természetesen megéri anyagilag is, de nekünk nem baj, ha hajnali négy órakor kell kelnünk, vagy szombat és vasárnap is dolgoznunk kell. Nyilván pénzből élünk, de sokkal többet jelent nekem lelkileg az a sok pozitív visszajelzés, amit kapunk. Az sem utolsó szempont, hogy a magunk urai vagyunk, még ha nagyon sok munka árán is, de ez a szabadság nem pótolható pénzzel. Én amondó vagyok, hogy a legfontosabb, hogy azt csináljuk, amit szeretünk és a család is támogasson ebben minket – emelte ki.