Kezdőlap Gasztro Baranya is el...

Baranya is elismerte a Vince-napot

Riegl Gábor polgármester kezdeményezésére az új ciklusban alakult újra a Siklósi Értéktár Bizottság, amely 2020 őszén kezdte meg a korábban nem nevesített siklósi értékek feltérképezését, azonosítását. A grémium ennek megfelelően több alkalommal ülésezett, s többek között a komoly hagyományokkal bíró siklósi Vince-nap közösségteremtő tradícióját is ajánlották a megyei értékek közé a polgármester javaslatára.

A Baranya Megyei Értéktár bizottság elnöke, Vörös Sára elmondta, hogy egy régóta fennálló hagyományról van szó, ami ugyan turisztikai szempontból is lényeges, de a siklósiak a közösségteremtő értékeket hangsúlyozták a kérelmükben. Amennyiben túlnyúlik a település határán, annak további pozitív hozadéka lehet – emelte ki.

A Vince-nap országosan ismert termésjósló nap, de Siklóson már hosszú évek óta hagyomány, hogy januárban, Vince-napon a hegyoldalban található számos kőkereszt egyikénél összegyűlnek a borászok, közéleti szereplők, gazdák, hogy részt vehessenek a vesszőszentelésen. A 2008-ban indult – ám a régmúltban gyökerező – hagyomány keretében a megjelenteket borral, pogácsával, néhány betevő falattal is megvendégelik.

Az égiek segítségét kérik azért, hogy minél bővebb termést hozzon az adott év és az időjárás is jó legyen. A megszentelt vesszőket a gazdák hazaviszik, vízben hajtatják, a hajtáson a fürtök előjönnek, amiből következtetni lehet az évi termésre.