Kezdőlap Egészség A kistelepülé...

A kistelepüléseken segítenek az oltóbuszok

Ászár, 2021. április 29. Varga Judit fõtörzsõrmester beolt egy pácienst az amerikai Moderna koronavírus elleni vakcina második adagjával a honvédség oltóbuszában Ászáron, a közösségi ház udvarán 2021. április 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A lakosság átoltottsági szintjének rövid időn belüli emelését is segítik az oltóbuszok az aprófalvas térségekben – mondta a Baranya megyei kormánymegbízott szerdán újságíróknak Mágocson, ahol a Honvédelmi Minisztérium oltóbusza végezte a helyiek és a környéken élők immunizálását.

Horváth Zoltán elmondta, szerdán Baranyában Mágocson egy oltóbusz teljesít szolgálatot, segítségével mintegy 180 előzetesen regisztrált, a településen és a környékbeli falvakban élő oltásra váró ember kapja meg a koronavírus elleni vakcinát.

Kiemelte: a rendelkezésre álló oltóanyagok mennyisége lehetővé teszi, hogy minden regisztrált megkaphassa a koronavírus elleni oltást, akár egy napon belül. Baranya aprófalvas térszerkezetű megye több mint háromszáz településsel, így – bár nagyon sok kórházi és járóbeteg-oltóponttal fedik le a területet – bizonyos tájegységeken fél vagy akár egy órába is telhet az embereknek, hogy eljussanak egy egészségügyi intézménybe – mondta a kormánymegbízott. Hozzátette: az oltóbusz jelentős segítséget jelent abban, hogy aki kéri – márpedig Baranya egyes térségeiben kifejezetten magas a regisztráltak aránya – minél előbb megkaphassa a vakcinát.

Horváth Zoltán elmondta: a tapasztalatok alapján a későbbiekben Baranya más térségeiben is megjelenhet az oltóbusz, például a Dráva folyó mentén, az Ormánságban is jelentős segítséget jelenthet a szolgáltatás abban, hogy az emberek megkaphassák a vakcinát.

A kormánymegbízott arra biztatott mindenkit, hogy – ha eddig nem tette meg – minél előbb regisztráljon a védőoltásra, hiszen – mint fogalmazott – a lakosság átoltottságának minél magasabb szintjét elérve “kaphatjuk vissza megszokott életünket”.
Mágocson az oltásra regisztráltak szerdán előre egyeztetett időpontban, pontos beosztás szerint, átlagosan hárompercenként kapják meg a vakcinát.