Kezdőlap Egészség Itt kérhetjük...

Itt kérhetjük az oltást az akcióhéten!

Miskolc, 2021. november 22. Oltáshoz elõkészítik a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2021. november 22-én. Az ezen a napon kezdõdõ oltási akcióhéten regisztráció és elõzetes idõpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelõkben is. Nagy az érdeklõdés az oltópontokon, több helyen sorok alakultak ki. MTI/Vajda János

Minden a koronavírus elleni oltás mellett szól, az oltás hatékonyságával semmi nem vetekszik – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kásler Miklós szerint ha sokan veszik fel az oltást, le lehet törni a járvány negyedik hullámát. Hozzátette: minden tudományos eredmény arra mutat, hogy mindenkinek kérnie kell az oltást, illetve a már kétszer beoltottaknak kérniük kell a harmadik dózist is.

A miniszter kitért arra: vizsgálatok szerint a megfertőződés, a kórházba kerülés az oltatlanok esetében 4-6-szoros eséllyel következik be.

Kásler Miklós azt mondta, az első két oltás után az idő előrehaladtával jelentősen csökken a védettség mind az ellenanyag-szintet, mind a sejtes immunitást tekintve, ezt lehet a harmadik oltással ismét 90 százalékra emelni.

Megjegyezte, a koronavírus okozta halálozás rizikója a krónikus betegséggel küzdők – cukorbetegség, szívelégtelenség – esetében három-négyszeres.

Kásler Miklós kijelentette: a magyar egészségügy ugyan heroikus küzdelmet vív, de a legmagasabb szinten helytáll a járványban. Az egészségügyben dolgozók fáradtak, a lelki teher nagy rajtuk, de reményét fejezte ki, hogy az emberek növekvő átoltottságával, kevesebb kórházi esettel az ágazat terhei csökkennek.

A tervezett műtétekről szólva a miniszter azt mondta, 2013-ban 70 ezer ember szerepelt az egészségügyi várólistákon, ezt 2019-re a kormányzat 41 milliárdos támogatásával sikerült 23-24 ezer emberre csökkenteni. A járványidőszak alatt nőtt a várólistákon a betegszám, nagyjából a 2013-as adatok felére – ismertette.

A szakmai kollégiumok tájékoztatása szerint például a csípőprotézis műtéteknél háromnegyed év, a szemműtéteknél fél év. Egyéb területeken pedig – urológia, nőgyógyászat – néhány hetet, néhány hónapot becsült a szakma a várólisták ledolgozásához, ami a 2019-ben mért betegszámokat jelentené – mondta Kásler Miklós.

A hétvégén meghalt 392, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 27 209 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 6 024 568 embert oltottak be, közülük 5 794 499-en a második, 1 millió 834 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

Baranyában közel ezerrel nőtt a betegek száma.

A hétfőn indult oltási akcióhét során  időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni az oltópontokra akár az első, akár az elmaradt második, akár a harmadik oltásra.

Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum Közhasznú Nonprofit Kft.HarkányHarkány, Zsigmondy sétány 1.minden nap 7-19 óra között
Komlói Egészségcentrum, Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium Egészségügyi KözpontKomlóKomló, Majális tér 1. számminden nap 7-19 óra között
Mohácsi KórházMohács1. oltópont – Mohács, Szepessy tér 7. Reumatológiai Szakrendelésminden nap 7-19 óra között
Mohácsi KórházMohács2. oltópont – Mohács, Szepessy tér 7. Reumatológiai Szakrendelésminden nap 7-19 óra között
Mohácsi KórházMohács3. oltópont – Mohács, Szepessy tér 7. Reumatológiai Szakrendelésminden nap 7-19 óra között
Mohácsi KórházMohács4. oltópont készenlét – Mohács, Szepessy tér 7. Reumatológiai Szakrendelésminden nap 7-19 óra között
Pécsi Tudományegyetem Klinikai KözpontPécsPécs, Rákóczi út 2.minden nap 7-19 óra között
Siklósi Kórház Nonprofit Kft.SiklósSiklós, Baross Gábor u. 6.minden nap 7-19 óra között
Szigetvári KórházSzigetvárSzigetvár Szent István LTP. 7- Háziorvosi Ügyeleti rendelőminden nap 7-19 óra között