Kezdőlap Egészség A pécsi egyet...

A pécsi egyetem laborjában is kimutatták az új brit vírusmutációt

Bizonyíthatóan hazánkban is megjelent a koronavírus brit mutációja – közölte a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium szerdán este, miután a napok óta elemezték a mintákat.

A víruslabor a közösségi oldalán arról írt, hogy a Nyugat-Európában harmadik járványhullámként jelentkező járványügyi helyzethez nagyban hozzájárulhatott a vírus egy jobb terjedési képességgel rendelkező variánsának térnyerése.

A pécsi Virológiai Nemzeti Laboratóriumban kedden kimutatták az angliai mutációt a hazai mintákban is a legmodernebb szekvenálási, bioinformatikai módszerek alkalmazásával.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Nemzeti Biotechnológiai Laboratórium (Szeged) a mutáció szeptemberi angliai megjelenése óta folytat monitorozó tevékenységet az új törzs felderítésére. Mint közölték, a legmodernebb vírusgenom vizsgálati módszerrel dolgoznak, ami munkafázisonként egyszerre 100 minta vizsgálatát teszi lehetővé.

Az elmúlt napokon, éjszakákon több száz minta analízise történt meg, amelyekből több esetben is sikerült kimutatni az új angliai variánst.

Remélik, napokon belül rengeteg tudományos adatot tudnak szolgáltatni a tudományos közösségeknek. Ahogy fogalmaztak, fontos tudni azt is, hogy az új vírusvariáns tudományos és járványügyi kihívást tartogat, a hétköznapi védekezést nem változtatja meg.

Forrás: PTE – Virológia Pécs