Kezdőlap Egészség A haladó Nyug...

A haladó Nyugat: beindítják a szénerőműveket

 A német iparvállalatok szövetsége (BDI) támogatja földgázfogyasztás csökkentésére kidolgozott kormányzati terveket, amelyeket a Németországba irányuló orosz gázexport visszafogása miatt dolgoztak ki.    A BDI – az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviselet – vezetője, Siegfried Russwurm hétfőn ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy “a lehető legnagyobb mértékben csökkentenünk kell a gázfogyasztást, minden kilowattóra számít”.

 A legfontosabb a földgáztározók feltöltése a téli szezonra, ezért minél több új forrást kell bevonni, az iparvállalatoknak pedig át kell állniuk más energiahordozó, például a kőolaj használatára.

Ugyanakkor “számos ipari folyamat csak földgázzal működik, ezért a gázhiány a termelés leállásával fenyeget” – mutatott rá a BDI elnöke.

 A hiány elkerüléséhez elengedhetetlen a gáztüzelésű energiatermelést visszafogása, ezért “azonnal” be kell állítani az áramtermelésbe a  tartalékba helyezett széntüzelésű erőműveket.

Ugyancsak elengedhetetlen a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű kiaknázása. Ezen a területen véget kell vetni a fejlesztéseket hátráltató vitáknak, a politikusoknak és a közigazgatásnak “turbófokozatba kell kapcsolniuk” a szél- és naperőművek építésére szolgáló új területek kijelölése és a beruházások gyorsabb engedélyezés érdekében – tette hozzá az iparral összefüggő szolgáltatásokkal együtt a német hazai össztermék (GDP) nagyjából egyharmadát biztosító cégek érdekképviseletének vezetője.

Németországban az ipar a legnagyobb földgázfelhasználó, 37 százalékos részaránnyal. A második számú tényező a lakosság, a háztartások fogyasztása 31 százalékos arányt képvisel. A nagyobbak közé tartozik még a kereskedelmi és szolgáltatási ágazat is 13 százalékos aránnyal.

A kormány a hét végén ismertetett tervek szerint a többi között a széntüzelésű áramtermelés bővítésével igyekszik csökkenteni a földgázfogyasztást.

A Gazprom orosz állami energetikai óriáscég számos hasonló – a többi között Lengyelországot érintő – lépés után a napokban a Németországba irányuló földgázszállításait is visszafogta. Így az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken naponta érkező mennyiség egy hét alatt több mint 50 százalékkal csökkent.  

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásában. A szövetségi kormány igyekszik lazítani ezt a függőséget, legutóbbi, április végi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült 35 százalékra csökkenteni a háború kezdete óta.