Kezdőlap Baranya Vármegyei ért...

Vármegyei érték lett a Tenkes kapitánya kultusz

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Siklósi Vár, a Vince-napi hagyományok után a Tenkes kapitánya kultuszt is beemelték a vármegyei értékek közé – tájékoztatta lapunkat Mojzes Tamás siklósi alpolgármester. A döntést a baloldali képviselők is támogatták, így egyhangúlag vált hivatalosan is baranyai értékké.

Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke elmondta, a Baranya Vármegyei Értéktár Bizottsága egyhangúan döntött arról, hogy felveszi a Tenkes Kapitánya kultuszt a megyei értékek közé.

A Tenkes kapitánya 1963-ban készült, 1964-ben kezdték vetíteni a 13 részes, fekete-fehér magyar televíziós filmsorozatot, amelyet Örsi Ferenc forgatókönyve alapján Fejér Tamás rendezett. A sorozat a magyar televíziózás hajnalán készült, végül a Magyar Televízió egyik legsikeresebb filmsorozata lett.

60 évvel ezelőtt, talán nem is volt olyan korabeli folyóirat, ami ne cikkezett volna, a Tenkes Kapitánya siklósi forgatásáról. Őri László elmondta, a főszereplő Zenthe Ferenc neve összeforrt Baranyával és Siklóssal.

A vármegyei elnök hozzátette nem csak a baranyaiak, minden magyar ember szívébe belopta magát a történet, így az a célunk, hogy a nemzeti értékek közé is felkerüljön a Tenkes Kapitánya kultusz.

Riegl Gábor Siklós polgármestere kiemelte: fontos, hogy ezeket az örökségeket méltó módon örökítsük át a jövő nemzedék számára.

A Baranya Vármegyei Értéktárat 2013-ban azzal a céllal alapították, hogy csokorba szedjék Baranya értékeit. Jelenleg 8 kategóriában összesen 78 megyei érték szerepel a listán.