Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért szombattól több más mellett Baranya vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el – közölte az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A jelenlegi időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a könnyű, valamint a közepes méretű holt biomasszát. Az érintett vármegyékben nem volt olyan mennyiségű csapadék, amely elérte volna a felszíni biomassza szintjét. A magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzveszély, továbbá szintén jelentős az ugrótűz-potenciál és a koronatüzek kialakulásának kockázata – tudatta a hivatal.

Az elkövetkező időszakban az előrejelzések alapján nagyon magas napi átlaghőmérsékletre és napsütéses óraszámokra lehet számítani. A lokálisan kissé szeles időjárás pedig tovább szárítja a felszíni és korona biomasszát.

A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy a cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, mert azok az út mentén található növényzetet felgyújthatják. A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében sem engedélyezett a tűzgyújtás. A korlátozás ideje alatt ugyancsak tilos tüzet gyújtani a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken.

(Illusztráció: Pixabay)