Kezdőlap Baranya Trianoni trag...

Trianoni tragédia: Pécset és Baranya déli részét is elvette volna a baloldal

Egyes baloldali körökben még mindig lekezelően beszélnek a trianoni békediktátumról, erre ráerősített Gyurcsány Ferenc kormányfő idején, a határon túli magyarok, és a kettős állampolgárságuk elleni kampány. A balliberálisokban mélyről jövő ellenérzése ugyanakkor azokból a történelmi hiányosságokból is ered, amelyet a szocialista érában “oktatásként” tanulhattak a diákok, illetve nem tanulhattak.

Ennek következtében nem tudhatják, vagy nem akarják tudni a baloldalon, hogy például a proletárköltőnek meghamisított, baloldali szerzőnek kikiáltott József Attila volt az egyik legradikálisabb a trianoni nemzetkérdésben, de akár említhetnék szinte bármelyik kortársát: világnézettől függetlenül Trianont tragédiaként élték meg és értékelték. Szemben tehát a mai baloldal, liberális, ál-haladó fősodor hozzáállásával, amely relativizálja, elveszi azt alapértéket, amiben valójában kételkedésnek nem is lenne helye.

Baranya esetében pedig azért is van különös jelentősége a nagyhatalmak büntetésének, hazánk megbéklyózásának, a jelenlegi szűk határokon belülre való kényszerítésének, mert látva a trianoni döntéshozatalt – amivel szinte teljesen magyar lakta városokat vettek el – csak a vakszerencsén múlott, hogy ma Pécs, Siklós, Harkány, Villány, valójában Baranya megmaradt déli fele nem egy másik állam területén fekszik.

Ha pedig csak az akkori – kimondhatjuk, hazaáruló – baloldalon múlik, akkor ez ma így is lenne. A francia antant csapatok által támogatott szerbek ugyanis elfoglalták a megyét, Pécsen pedig a kollaboráns kommunista Linder Béla és Doktor Sándor szerezte meg a hatalmat, szándékaik szerint pedig a megszállt területeket elvették volna hazánktól. Erre csak azért nem került végül sor, mert a 1921-ben a nagyhatalmak sürgették a békediktátum betartását.

A Drávaközt azért el is tépték tőlünk, kettészelték Baranyát, amivel egy természetes – több nemzetiségű – gazdasági közösséget vágtak szét, nem mellesleg családokat tépek el egymástól, a virágzó mezőgazdasággal bíró Ormánságot lassú halálra kényszerítették. A rendszerváltás és a szabadabb határok pedig csak enyhíteni tudtak a 101 éves károkon.

Megyeszerte és Siklóson ezért is égtek, égnek az őrtüzek és azért hogy figyelmeztessenek: összetartozunk!