Kezdőlap Baranya Tíz iskolában...

Tíz iskolában ültettek fát

Előre gondolkodással, felemelt tekintettel, önként. A Kronospan Foundation jelszavaival fémjelzett GROW projekt egyike a jelenkor globális léptékben is számottevő faültetési kezdeményezéseinek, ami világszerte legalább 1.000.000 fa elültetését tűzte ki célul.

A megmozdulás a körforgásos gazdaság megteremtésében és a fenntartható jövőt garantáló technológiák alkalmazásában élen járó faipari laplemezgyártó Kronospan „hazamutató” akciója: 2021-ben 312.361, míg 2022-ben, az összgazdasági és egészségügyi válságból részben kilábalva, az eredeti vállalást meghaladó 930.000 növénnyel gyarapította a Föld erdőállományát. Az ültetés azonban csak félsiker, hiszen a
fák fejlődését folyamatosan felügyelni kell, szükség esetén pótolva a természetes veszteségeket.

Magyarországon a projektnek kiemelt figyelmet szentel a Kronospan mindkét gyára, csak a telephelyek közvetlen környezetében eddig 3.488 növénnyel gazdagítva Pécs és Szombathely városait. A 2023-as vállalás még ezen a számon is messze túlmutat: jövő ősszel 30.000 csemetével bővül az Őrségi Nemzeti Park szívében álló Pankasz település.

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. jóvoltából a baranyai megyeszékhelyen először idén április 25-én, Kertváros városrészen került a földbe a 12 fajtát – többek között a Csontváry festmény nyomán a város jelképévé vált libanoni cédrust – magában foglaló 100 fa, kiegészítve közületi bútorokkal és köztéri szeméttárolókkal. A jelenlegi ültetés helyszínválasztása sem nélkülözi a szimbolikát: a pécsi tankerület 10 iskolájában újonnan gyökeret verő 87 fiatal növényre az iskolai diákjaihoz hasonlóan egy olyan jövő vár, amiben a boldogulás kulcsa az együttélés ember és természet között. Fontos hát, hogy a felnövekvő generációkban elvessük a tudatosság és a felelős magatartás magvait, így gondoskodva az élhetőbb holnapról.

Az eseményen Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is részt vett.