Kezdőlap Baranya Pünkösd? Ninc...

Pünkösd? Nincs programod? Segítünk!

A pünkösdi hosszú hétvégén újra nyitnak a fürdők, több településen is rendeznek programokat, de érdemes ellátogatni a nemzeti park területére is, hiszen – a járványhelyzet előírásait betartva – végre kicsit kikapcsolódhatunk.

A Siklósi Várban a középkort idézik meg

A Siklósi Várban változatos programokkal készülnek a pünkösdi hétvégére, tanulhatunk a vásári komédiákról, a középkori kínzásokról és a vár történetéről. Nyitva van a Játékország, a Bormúzeum és Vinotéka, a Panoráma terasz, a Kanizsai Dorottya rózsakertje, az Illatszertár, az Udvari sütöde és a Szabóság is. Aki rég járt a városban, annak érdemes egy sétát is tennie, hiszen sokat szépült a baranyai város.

Mehetünk csobbanni Harkányba, Siklósra, Szigetvárra, Magyarhertelendre

A harkányi fürdő 20-án, a siklósi fürdő 21-én nyitott ki, a magyarhertelendi pedig már két hete várja a szaunázni, lubickolni vágyókat. A szigetvári termálfürdő a hét elején, 18-án tárta ki kapuit. Van olyan nagyobb fürdő – ilyen Harkány – , ahol fokozatosan nyitják meg a medencéket, a kisebb hertelendinél viszont teljes nyitás volt.

Az időjárás miatt ilyenkor a hidegebb vizű kinti medencéket nem nyitják meg értelemszerűen. Szigetváron például a melegvizes kültéri Gitár és Virág medencék már használhatóak.

A Zrínyi Vár fegyverbemutatót tart

A szigetvári várban pünkösd hétfőn tartanak egész napos programot tárlatvezetéssel, viselet- és fegyverbemutatóval, valamint délben díszlövéssel. Jó idő esetén népi ügyességi játékokban is részt vehetünk.

Láttál-e már valaha racka bárányt a majorban?

A Duna-Dráva Nemzeti Park szervezésében május 23-án megvalósítandó program középpontjában régi magyar háziállatfajták állnak. A látogatók a Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont majorjában közelebbről is megismerhetik a racka juhokat és picinyeiket és lehetőség lesz shagya arab lovak futószáron való vezetésére is. A résztvevők megismerhetik a fajták sajátosságait, történeteit, illetve betekintést nyerhetnek gondozásukba. A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges az info@odlk.hu emailcímen. További információért: KLIKK!

Tekerni, tekerni

Ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk, akkor biciklinyeregbe pattanhatunk, bejárhatjuk Baranya déli vidékét, a Duna-Dráva Nemzeti Park érintetlen részein tekerhetünk a Dráva mentén. Az útvonal megtervezéséhez nagy segítséget ad a Három folyó kerékpáros túraútvonal, amelyet itt érhetünk el: KLIKK!

Ha csak sétálni szeretnénk…

…akkor a látogassunk el a barokk stílusban épült sellyei Draskovich-kastélyhoz, pihenjünk meg a parkjában, majd nézzük meg a szombaton nyitva tartó Kiss Géza Múzeumot, amely az Ormánságban élők eszközeit, népviseletét, szőtteseit és népszokásait mutatja be.

A Bükkösdi Ökopark is nyitva van

A helyi étteremben külön pünkösdi menüvel készülnek. A parkban lovarda és élménypajta is működik, valamint különböző hosszúságú túraútvonalakon honos és őshonos magyar háziállatokat, különféle szárnyasokat, hazai nagyvadat nézhetünk meg. Játszótér is várja a gyerekeket.

Nyit a Kaba Farm is!

Pünkösd hétfőn kinyit az almáskeresztúri Kaba Farm is 12 és 17 óra között, sajtokkal, frissítő házi italokkal és állatsimogatással várnak mindenkit. A különleges baranyai farmról és annak megálmodóiról ITT OLVASHATJÁTOK el a velük készült interjúnkat.

A részvételi feltételekről érdemes az adott program szervezőinél érdeklődni.