Kezdőlap Baranya Összetartozás...

Összetartozás tüze Kővágószőlősön

Dr. Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője részt vesz a 20.15 órakor kezdődő összetartozásunk tüze programon Kővágószőlősön, a Golgotán.

A múlt évben a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára hirdették meg az Összetartozásunk Tüze programot, aminek sikeressége bőven felül múlta várakozásokat: hat kontinens 73 országának 2551 településétől 6137 tüzet vállaltak önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek, magánszemélyek. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt a legnagyobb szabású trianoni megemlékezés

Nem csupán a tragikus, száz évvel ezelőtti történésére emlékeztünk az akcióval, hanem nemzetünk három évfordulójára: Szent István király ezeresztendős keresztény államiságát a Kárpát-medencében Trianonnál pont egy évszázada zúzták szét, feldarabolva Magyarországot, szétszórva nemzetünk részeit. A tíz évvel ezelőtt megszavazott, kettős állampolgárságról szóló törvény lehetőséget adott az elcsatolt területeken élő és a világban szétszóródott magyarok számára, hogy közjogi értelemben újra az anyaország részévé, annak állampolgáraivá válhassanak, vagyis a területi szétszakítottság ellenére újra összetartozhassanak.

A sok ezer tűz és a rengeteg pozitív visszajelzés és megkeresés miatt úgy döntöttek a szervezők, hogy idén is, ha pedig továbbra is van rá igény, akár egy minden évben megismétlődő hagyományt teremtenek, ahol is az egész világ magyarjai lélekben együtt lehetnek, egy-egy tűz, láng mellett az szétszakítottságunk helyett az összetartozásunkról beszélhetünk.