Kezdőlap Baranya Nagy Csaba kö...

Nagy Csaba közel másfél milliárdos siklósi fejlesztésekről beszélt a Parlamentben

A Baranya megyei 4-es számú választókörzet második legnagyobb városa Siklós, ahol több mint 9500-an laknak a máriagyűdiekkel és a szőlőhegyi dűlőkben élőkkel együtt. Nagy Csaba a minapi parlamenti felszólalásában beszámolt a városban történt fejlesztésekről és a további tervekről.

Miután az előző városvezetés idején nehézségekben ütköztek, az új önkormányzatnak sikerült egy régóta várt körforgalmat átadnia, amire 89 milliót nyert a város, és amihez önerőként pedig 51 milliót adott hozzá.

A térség képviselője megemlítette, sikerült elérni azt, hogy Siklós és Nagyharsány között megújuljon az út, valamint egy 20 éves álom vált valóra a szőlőhegyi utak leaszfaltozásával, aminek a szőlősgazdák és az ide látogató turisták is nagyon örültek. hogy

A következő időszakban pedig azt tervezi az önkormányzat a parlamenti képviselővel együttműködésben, hogy a vidékfejlesztési program keretén belül még hat kilométernyi utat látnak el mart aszfalttal a szőlőhegyi dűlőknél.

Szintén 2022-23-ban tervezik a belvárosból a Matty felé vezető Postaszállás útnak, illetve a siklósi elkerülőút és a város határa közötti Széchenyi útnak a felújítását. Ezek mellett elkészültek a baranyai megyeszékhelyet Máriagyűddel összekötő kerékpárút tervei, hamarosan kiírják a közbeszerzést a munkára.

– Fontosnak tartom a siklósi önkormányzatnak azt a fejlesztését, ami a városházának a felújításáról szólt, hiszen ezzel 21. századi szolgáltatási színvonalat tudnak a siklósi polgároknak biztosítani – mondta.

Nagy Csaba ezt követően a közeljövőben várható, nagyjából összesen másfél milliárdos fejlesztésekről is beszámolt.

– A város a terület- és településfejlesztési operatív program keretén belül 400 millió forintos pályázatot nyert el a csapadékvíz-hálózat fejlesztésére, így a hegyi elkerülőúttól a Lanka-csatornáig, tehát a befogató vízfolyásig rekonstruálni tudják a rendszert. Érintik a Baross Gábor utcát, a Zombori utcát, a Harkányi utat, a Gordisai utat, a Zenthe Ferenc teret, Máriagyűdön pedig a Pécsi utcát is a Kossuth utcát.

Kifejtette, ha a Siklósi Várról beszélünk, akkor a “Zöld város” projekt keretében 380 millió forintos beruházás készült el, amit 20 millióval egészített ki a város. Ugyanakkor elindult a TOP-os program keretén belül a Váralja szegregátum rehabilitációja, ennek keretében programokra, felzárkóztatásra, társadalmi integrációra 190 millió forintot nyert a város, valamint 500 millió forintot az infrastrukturális fejlesztésekre. Ezt pedig további 256 millió forinttal egészítheti ki a kormány a reményei szerint.

– Két iskola felújítását, kibővítését, megújítását is elkezdtük. Az egyik a Kanizsai Dorottya Általános Iskola, amely egy új, kétszintes, akadálymentesített épületrésszel gazdagodott. A másik pedig a Batthyány Kázmér Általános Iskola, ahol táncterem, tornaterem és szakmai szempontokból nagyon fontos természettudományos szertár készült el szaktanteremmel együtt. Mindezek mellett a kézilabda szövetség is ígéretet tett egy műanyag borítású pálya kivitelezésére – mondta.

A képviselő kitért arra, hogy nemrég jelent meg az a kormányhatározat, miszerint 154 millió forintból kilenc játszótér, egy multifunkcionális pálya, illetve civil közösségi tér fog létesülni Siklóson.

-Az elmúlt hét egyik legfontosabb döntése pedig az volt hogy a Siklósi Kórház 293 millió forintos támogatásban részesült, ebből a járóbeteg-szakellátást fejlesztik majd, mammográfiai vizsgálatokra alkalmas gépeket vásárolnak és csontsűrűség mérésére alkalmas eszközt is beszereznek – fogalmazott.

Nagy Csaba megemlítette, hogy ezek azok a fejlesztések, amelyek elősegítik, hogy Siklós a 21. század elvárásainak megfelelően fejlődjön. Zárásként hozzátette: “remélem, hogy az elkövetkezendő időszakban az ipartelepek fejlesztése is elindul, hiszen már készülnek az új iparterületnek a tervei; üzemcsarnokot, utakat és alapinfrastruktúra fejlesztését tervezik a mérnökök”.