Kezdőlap Baranya Váltás előtt ...

Váltás előtt az éttermek: a Tenkes Csárda a belső nyitásra készül

Nemcsak az okozott nehézséget, hogy be kellett zárniuk, hanem az is, hogy a fennmaradásuk érdekében átálltak kiszállításra, ami egy egészen másik munkaszervezést, gondolkodást is igényelt, mindezt úgy, hogy a dolgozóikat is megtartsák. Most a négymillió beoltott után várható nyitás újabb kihívásokkal jár, hiszen például nem tudják egyelőre, miként kérjék számon a vendégeiken a védettségi igazolványt anélkül, hogy ebből konfliktus lenne. Minisorozatunkban három éttermet mutatunk be, először a Tenkes Csárdát.

A múlt szombaton kinyithattak a teraszok, és négymillió beoltottnál – szombattól – újabb enyhítések következtében a védetteknek (akiknek védettségi igazolványuk van) este 11 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is. Az elmúlt időszakot rendkívüli nehézségek árán átvészelő éttermeknek most újabb remény mutatkozott meg, de a járvány hullámzása miatt még mindig sok a bizonytalansági tényező.

Rengeteg foglalásuk volt az első hétvégén

A Harkány felé vezető főút mellett fekvő Tenkes Csárda vezetője, Kovács Gábor azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban igénybe vették a kormányzati támogatásokat, de szükség volt a megtakarításának a felhasználására is azért, hogy fedezni tudja a dolgozóinak a bérét, mert nem szerette volna elengedni, magukra hagyni őket, hiszen tudta: jó szakembereket nem lehet találni, és van olyan köztük, akivel már húsz éve együtt dolgozik.

A Tenkes Csárdának sikerült a múlt hétvégén kinyitni a külső részeket.

-A terasznyitás első két napja jól sikerült, sok foglalásunk volt, de a hét eleje nagyon gyenge lett – mondta. – A leállás és az újraindítás is nagyon sokba kerül, hiszen a készleteket fel kellett tölteni, bezáráskor pedig a munkatársaim között osztottuk szét a megmaradt élelmiszert – emelte ki. A belső terek nyitására is felkészültek, már az első kényszerű zárás idején beszereztek egy speciális légtisztító rendszert is, hogy azzal is óvják a vendégeket, egyelőre viszont szintén kérdés, miként tudják elkérni majd a vendégektől a védettségi igazolványt.

-Nagyon óvatosan, mert a járvány, a bezártság, a stressz miatt is tele vannak a vendégek feszültséggel, sokkal érzékenyebbek – emelte ki.

Beszélt arról is, hogy a szintén hozzájuk tartozó Marica Vendéglő kiszállításra is dolgozott a Tenkes Csárda különlegességeit kínálva. A harkányi gyógyfürdőben a büféjük bezárt – itt is várják már a fürdőnyitást -, és egy háromhektáros biotanyát hoztak létre, ahol a munkatársaival ültettek fákat, növényeket, kerítést építettek. Kovács Gábor szerint a kollégái közül senki sem azt nézte, hogy éppen mit kell elvégeznie, inkább igyekezett minél jobban megcsinálni a feladatát, akár a netről megtanulni új dolgokat.

-Oda-vissza sokat köszönhetünk egymásnak – emelte ki Kovács Gábor, akit a kollégái egy emléklappal és serleggel is megleptek, íme a videó: