5 C
Pécs
szerda, április 14, 2021

Hamarosan lehet pályázni a falusi kisboltok nyitására, támogatására

Ez is érdekes lehet

A Magyar Falu Program 2021-ben új elemmel bővült, mégpedig a falusi kisboltok létrehozására, fejlesztésére és működésének támogatására irányuló alprogrammal. A támogatás célja, hogy a legfeljebb 2000 fős lakosságszámú kistelepülések fennmaradását elősegítse a szolgáltatások bővítése és fejlesztések által. Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Nagy Csaba országgyűlési képviselő nyilatkozott lapunknak a program fontosságáról.

-Az elmúlt évtizedekben több száz üzlet zárt be hazánk ezeken a településeken. A falvakban élők életminőségét nagyban befolyásolja, hogy az alapvető fogyasztási cikkeket helyben be tudják-e szerezni, vagy minden kisebb bevásárlás miatt kisebb-nagyobb utazásra kell indulni. A kormány ezért úgy döntött, hogy a Magyar Falu Program negyedik pilléreként, közel 50 milliárd forinttal támogatja a falusi kisboltok működését és új egységek létrehozását. Fontos hangsúlyozni, hogy a támogatás igénybevétele nem pályázatok útján történik, hanem egyedi kérelmek benyújtására nyílik majd lehetőség a lebonyolító szervezet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. holnapján elérhető Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül – mondta lapunknak Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A támogatást olyan egyéni vállalkozó, gazdasági társaság vagy szövetkezet igényelheti, amely jelenleg is 2000 fő alatti településen napi fogyasztási cikket forgalmazó üzletet üzemeltet, vagy vállalja kisbolt nyitását olyan településen, ahol nincs működő kisbolt. A támogatható tevékenységek köre az élelmiszerüzlet, postai szolgáltatás, gyógyszertár vagy közösségi tér üzemeltetése.

– Még a Baranya Megyei Közgyűlés elnökeként kezdtem azon gondolkodni, hogy lehetne a magyar falvak kisboltjainak és szolgáltatásainak folyamatos csökkenésén változtatni. Amint lehetőségem nyílt rá, egyeztetni kezdtem Gyopáros Alpárral, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztossal arról, hogy remek lehetőséget adna a településeknek, ha a Magyar Falu Program ki tudna egészülni egy falusi boltokat támogató programelemmel – nyilatkozta lapunknak Nagy Csaba országgyűlési képviselő. – A nemrég megjelent támogatási rendszer minden várakozást felülmúlt, ugyanis fejlesztési lehetőséget és üzemeltetési stabilitást adhat a meglévő és az újonnan induló üzleteknek. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezzel a programelemmel elősegíthetjük a kistelepüléseken élő lakosság számára a mindennapi fogyasztási cikkek helyben történő beszerzését, valamint bővülhet a helyi szolgáltatások minősége és kínálata is.

A támogatást igénybe vevő kötelező vállalásai közé tartozik, hogy a kisboltot 5 évig üzemeltetnie kell, a vállalásban szereplő alapvető fogyasztási cikkeket a fenntartási időszak végéig forgalmazza, valamint az egyéb vállalt szolgáltatásokat is működteti.

A támogatás egyidejűleg több tevékenységre is igényelhető, így akár 60-70 millió forint maximális dotációban is részesülhet egy-egy üzlet. Ha egy vállalkozó több településen is rendelkezik bolttal, akkor egyszerre több támogatási kérelmet is benyújthat. A támogatás vissza nem térítendő, amelyet nem kell előfinanszírozni, azonban valamennyi önerővel rendelkezni kell. A kérelem infrastruktúra fejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra, valamint bértámogatásra nyújtható be.

Legfrissebb hírek